NM og NoM i Express

Største kjølbåt-NM noensinne

Største kjølbåt-NM noensinne

Da påmeldingfristen løp ut, var intet mindre en 95 Expresser påmeldt til NM!

Publisert Sist oppdatert

Hverken Expressklubben eller arrangøren, Oslo Seilforening, hadde drømt om et slikt tall. 95 båter! Riktignok var forhåpningene store da 83 lag flagget at de i en uforpliktende forhåndspåmelding kunne tenke seg å være med – og ambisjonene arrangøren Oslo Seilforening og Expressklubben steg med denne påmeldingen, men at 95 lag til syvende og sist valgte å melde seg på, var i overkant.

Og kanskje når de et tresifret tall, for det er fortsatt mulig å etteranmelde seg.

VILLE LAGE NOE STORT. – Det startet i fjor sommer med at vi bestemte oss for at NM & nordisk i 2014 skulle bli stort. Første ambisjon var 50 båter på startlinjen. Vi satte i gang en forhåndspåmelding og startet rekruttering av båter. Etter hvert som antallet båter økte på forhåndspåmeldingen, måtte vi justere ambisjonene. 60 båter ble et nytt mål, sier Trond Sverre Førde, styreformann i Expressklubben.

– Det var berusende herlig å se hvor mange seilere som hadde lyst til å være med i mesterskapet da forhåndspåmeldingene aldri ville ta slutt, sier Camilla Foss Hanssen, PR-ansvarlig og selvutnevnt NM-innkaster i Expressklubben.

MARKEDSFØRING I SOSIALE MEDIER. Gjennom sosiale medier, e-post, youtube og folkemunne er mesterskapet blitt markedsført. Nye båter og navn – og kjente navn fra andre klasser – har dukket opp på deltagerlisten. Dessuten vil inaktive båter bli  skrapet rene for rur og settes i stand for å bli aktive igjen.

– Den beste følelsen er at når man legger ut en opptellingsvideo som stopper på 84, så går det bare to minutter før det antallet er oversteget, sier Camilla.

Hun forteller at onsdag 18. juni var det fortsatt «bare» 60 båter påmeldt. Dagene frem mot søndag 22. juni ble brukt på å legge ut videoer av ulike lag som skal delta, kombinert med en opptelling av antall båter.

– Dette skapte massesuggesjon på Facebook. Nordmenn, svensker, dansker og tyskere begynte å oppfordre hverandre og sine egne til å bli med. Seilerne fulgte påmeldingen med argusøyne og meldte inn med en gang det var en bevegelse i antallet, forteller Camilla Foss Hanssen, som presiserer at det er nedlagt et stort arbeid av Express-klubben for å nå opp i dette antallet.

STORT ARRANGEMENT. Nå gjenstår det å håndtere alle de påmeldte båtene, og Esben Keim, leder av Oslo Seilforening, forteller at et stort apparat vil bli satt i sving. Lille Herbern er blitt for lite til å huse alle de påmeldte, i stedet vil Aker brygge bli race camp. Foreningen vil dessuten satse på tracking og live-sendinger fra tre kameraer mens meserskapet pågår.

Det svenske Express-mesterskapet samlet i 1990 solide 97 båter. Det er Express-rekord i Norden. I 2002 deltok 93 Expresser i det svenske mesterskapet i Marstrand. Det er nest best. I Oslo er det nå 95 båter, og det kan fortsatt bli rekord. Og trolig blir det det, for det fins alltids noen etternølere.

STØRST I NORGE. Med 95 båter vil Express-mesterskapet kunne oppvise det største antall seilere som har deltatt i et NM noensinne, for med et gjennomsnitt på fire personer i hver båt, betyr det 380 seilere. I antall båter er det dog ikke størst.

I Laser-NM i 1978 i Arendal deltok det 113 båter, men der er det bare en seiler om bord. Det største kjølbåtmesterskapet til nå fant sted i Drøbak i 1974. Der stilte 74 Ynglinger til start.  Europajolle-klassen, som historisk er en klasse som har samlet mange båter, hadde 90 i 1983 i Arendal.

NM-rekorden i Express skriver seg fra 1996, da det deltok 46 båter i Arendal. Den rekorden er solid smadret nå.