EM i Laser 4.7 i Moss

Største internasjonale jollemesterskap i Norge

Største internasjonale jollemesterskap i Norge

Rundt 300 båter fra 26 nasjoner skal i neste uke seile om EM-tittelen i Laser 4.7 i Moss.

Publisert Sist oppdatert

Europamesterskapet i Laser 4.7, som starter i Moss på søndag, er etter alle solemerker det største internasjonale jollemesterskapet som er arrangert i Norge noen gang. 300 båter med seilere fra 26 nasjoner skal hver dag sendes fra Moss Seilforenings anlegg på Søly og ut i farvannet Værlebukta og vest for Revlingen. En stab på 60 funksjonærer fra Moss og KNS – Moss Seilforening arrangerer mesterskapet sammen med KNS,

 – skal sørge for at det hele går som planlagt.

Mesterskapet varer helt frem til fredag 1. august. Da går de siste seilasene og mestrene skal etter det kåres.

STORT ARRANGEMENT. – Å skulle bemanne alle funksjoner i over en uke i slutten av juli har vært den aller største utfordringen med arrangementet, sier Trygve B. Leergaard i Moss, som er stevneleder.

Han forteller at de imidlertid også har fått hjelp av mange jolleforeldre – både norske og utenlandske. Regattasjefen er importert fra Danmatk, Thomas Jørgensen har det overordnete ansvaret. Under seg har han to banesjefer; Ole Petter Nyland fra KNS og Erik Johannessen fra Moss. Mesterskapet arrangeres offisielt av den europeiske klassekubben EurILCA.

MESTERSKAPET. De 300 seilerne er delt inn i to klasser. Gutteklassen har ca. 200 deltagere, i jenteklassen er det ca. 100. Norge stiller med 20 gutter og 13 jenter. Det skal også kåres mestere blant de seilerne som er under 16 år – og de over i hver av klassene.

De fire første dagene av mesterskapet vil bli brukt til innledende kvalifiseringsseilaser der jenteklassen blir delt i to grupper, mens de ca. 200 guttene blir delt i tre grupper. Hvem som seiler i hvilke grupper vil hele tiden variere.

Resultatet av kvalifiseringen vil danne grunnlaget for gull- og sølv-finale i jenteklassen og gull-, sølv- og bronsefinale for guttene.  Kvalifiseringen vil ikke være ferdig før det er avviklet minimum fire innledende seilaser, og i disse hete og vindstille tider kan det være en utfordring – noe naboforeningen Horten på den andre siden av Oslofjorden kan understreke; de fikk for noen dager siden med nød og neppe i havn det nordiske juniormesterskapet for joller.

– Vi håper og tror at vinden etter en uke med vindstille vil komme nå, sier Leergaard. Håpefullt.

yr.no melder om nordvest 4 m/sek ved 12-tiden søndag – en vind som senere skal dreie til sørvest med 4–5 m/sek.

YRENDE MILJØ. I dag arrangeres det tune up-seilas, og forholdene på banene meldes å være preget av lett, men seilbar vind fra sør.

Søndag kl 12 smeller det første varselskuddet.

I SailCamp på Søly yrer det av seilere, trenere og foreldre, og det snakkes og dikteres på ulike språk. De som selger is og brus har travle dager, og det som fins av parasoller i Moss sies å være utsolgt. Mange er overrasket over at det kan være sååå varmt i Norge.

TERROR-TRUSSEL. En skygge hviler dog over arrangementet – den generelle terrortrusselen mot Norge.

– Vi har meldt inn arrangementet til politiet i Moss, men vi har ikke fått noen direktiver derifra som vi må følge. Så lenge Norway Cup kan gå som normalt, kan nok vi gjennomføre vårt arrangement uten å uroe oss. Det er tross alt veldig oversiktlig her ute på Søly, og eventuelle ugjerningsmenn vil vel neppe være å finne ute på sjøen, sier Trygve B. Leergaard.

Blant deltagerne er det åtte israelske seilere.