Mesterliga i seiling ingen ny oppfinnelse

Norsk eliteserie på 1990-tallet

Norsk eliteserie på 1990-tallet

Til neste år kan Norge få en liga i seiling. I 1995 var det en eliteserie.

Publisert Sist oppdatert

I midten av oktober gikk finalen i Sailing Champions League i Danmark, der ligamestrene i seiling i flere land møtes. Et lag fra KNS med Kristoffer Spone som skipper deltok, og laget plasserte seg på en mesterlig 4. plass.

Sailing Champions League er helt nytt i europeisk seiling, og mesterskapet er oppstått som følge av at man i Tyskland og Danmark har etablert en «eliteserie» blant seilforeninger i de respektive landene. Nå er målet at det skal etableres slike seil-ligaer i flere europeiske land – også i Norge. Norges Seilforbund og KNS har tatt et initiativ for å etablere en liga for norske seilforeninger.

Ligaen arrangeres ved ved at to og to foreninger møtes til «kamper» med et antall seilere på hvert lag, og der man seiler mot hverandre i like båter. I Danmark benyttes J/70. Det laget som vinner, scorer poeng på ­samme måte som man gjør det i fotball.

ELITESERIEN I SEILING. Tanken er imidlertid ikke helt ny. Allerede i 1995 tok SEILmagasinet (den gangen het bladet Båtnytt) i samarbeid med Norges Seilforbund initiativet til en eliteserie i seiling. Den besto av to avdelinger med seks seilforeninger i hver. Man seilte match racing mot hverandre over flere runder der de ulike foreningene var vertsskap og holdt båtmateriellet.

I Arendal seilte man for eksempel i Express, mens man i Bergen benyttet Yngling. De to beste lagene fra hver avdeling møttes så til slutt i en finalerunde.

PÅGIKK I NOEN ÅR. «Eliteserien i seiling» som dette opplegget ble kalt, pågikk i noen år, før det igjen døde hen. KNS med Herman Horn Johannessen i spissen vant finalen i 1995 foran Arendal med Dag Usterud. Asker med Paul Davis i spissen tok bronse, mens Moss med Ole Petter Pollen ble nr. 4. Foruten de fire foreningene deltok Fredrikstad, Tønsberg, Trondhjem, Stavanger, Ran, Sandefjord, Mandal og Christianssand i eliteserien.

Finalen i Eliteserien talte også som NM i match seiling i 1995.