Subsea 7 Nyttårsseilasen og Neglespretten

Friske forhold i vinterseilaser

Friske forhold i vinterseilaser

Værvarselet for kommende lørdags nyttårsseilaser er definitivt av det friske slaget.

Publisert Sist oppdatert

«Vestlandet sør for Stad fredag vestlig bris, lørdag økning til kuling, kan hende storm. Regn og regnbyger, som snø i høyden. Små temperaturendringer.»

Slik lyder værvarselet for Vestlandet generelt for kommende lørdag. I Stavanger starter Subsea 7 Nyttårsseilasen og i Bergen finner Neglespretten sted – begge er tradisjonsrike regattaer som opp igjennom årene har bydd på ulike forhold. Under friske forhold har båter tidligere kullseilt – i Bergen – og seilere har falt i det iskalde vannet. Men det har aldri skjedd noen alvorlige ulykker,

BESTEMMER SEG PÅ TORSDAG. Det har også tidligere vært så friske forhold at regattaene er blitt skjøvet på en weekend.

– Det har skjedd en gang før hos oss i Stavanger, for ca. 10 år siden. Ellers er regattaen blitt avviklet som planlagt, sier Ståle Tønnessen i Stavanger Seilforening.

Han forteller at de har satt 12 m/sek stabil vind som en øvre grense for regattaen.

– På torsdag vil vi imidlertid ta en avgjørelse om hvorvidt regattaen vil bli avviklet eller utsatt en helg. Det er flere tilreisende som må få beskjed, og på torsdag regner vi med å kunne ha en pålitelig og rimelig sikker værmelding, sier han.

24 båter er foreløpig påmeldt i Stavanger der båtene starter etter Gundermetoden og der det i år er planlagt tracking av båtene. Dessuten vil seilmaker Christen With, som han har vært i en årrekke, være på plass med videokamera og mikrofon – og fortelle om sine observasjoner etter regattaen

– Planen er å samkjøre trackingen og video-opptakene, slik at seilerne skal få et enda bedre bilde av kommentarene til Christen With, sier Hans Petter Jensen i Sail Race System, som vil ha hånd om trackingen.

HAR TRO PÅ AT DET BLIR SEILAS. – Selv om værmeldingen kan se fryktinngytende ut, har vi tro på at det blir regatta, sier Børre Z. Jensen i Åsane Seilforening, som arrangerer Neglespretten.

Bare en gang tidligere i regattaens lange historie er den blitt avlyst. Det skjedde da en følgebåt gikk ned.

– Selv om det er mye vind lenger ute i skjærgården, er det sjelden at det blåser for mye i det skjermete farvannet der Neglespretten går. Vi kommer til å se an forholdene og bestemme oss lørdag morgen om vi skal seile eller ikke, sier Jensen.

Og det kan han ha rett i, for et mer spesifikt værvarsel på yr.no for startstedet Våganeset der regattaen starter, lyder på beskjedne 4-5 m/sek fra vest lørdag formiddag.

I Åsane vil det ikke være snakke om å utsette regattaen en uke.

– Nei, det blir enten regatta på lørdag eller avlysning, sier Jensen.

SEILAS FOR BRETTSEILERE. Nytt av året er at det også blir en brettseilingsregatta i Neglespretten. De vil starte og avslutte sammen med de store båtene.

– På fredag vil vi nok bestemme oss for om det skal bli seilas for brettseilerne eller ikke, sier Børre Z. Jensen.

Regattaen starter fra Våganeset og avsluttes ved Nordnes. Fredag kveld samles seilerne på Zachariasbryggen med foredrag av Seilmaker Iversen, og lørdag kveld blir det premieutdeling samme sted.

21 båter er foreløpig påmeldt til Neglespretten.