NM i shorthanded-seiling og NOR Rating

Tommelen både opp og ned

Tommelen både opp og ned

NSF har satt tommelen opp for et NM i shorthanded-seiling, men ned for NM i NOR Rating.

Publisert Sist oppdatert

Norges Seilforbund har gitt grønt lys til at det skal arrangeres et norgesmesterskap i shorthanded-seiling, mens de har sagt nei til et NOR Rating-NM med fullt mannskap. Soon Seilforening hadde søkt om å få arrangere begge NM-ene, men står etter seilforbundets vedtak igjen med ett; NM i shorthanded-seiling.

SKUFFET. – Ja, vi er veldig skuffet over seilforbundets nei til NM i NOR Rating. Vi mener et slikt NM ville styrke breddeseilingen i Norge, og at NSF ved ikke å la Norges største klasseklubb få arrangere NM, svikter sin oppgave i forhold til paragraf 1 – formålsparagrafen – i sine egne vedtekter, der det blant annet heter at «NSFs formål er å fremme norsk seilsport i Norge», sier Rune Elverum i Soon Seilforening.

Norges Seilforbund argumenterer på sin side med at man allerede har et NM i respitt-seiling gjennom norgesmesterskapet innen ORCi, som i 2015 er tildelt Tønsberg Seilforening. Noe NM i shorthanded-seiling har man derimot ikke, og et slikt mesterskap ønsket man velkommen.

FOR DE BESTE OG NEST BESTE. – Å ha to NM i respittseiling – et i ORCi og et i NOR Rating – blir på en måte å arrangere et NM for de beste og et for de nest beste. Vi håper imidlertid Soon Seilforening vil lage arrangementet sitt til et stort og flott klassemesterskap innen NOR Rating. Det påtenkte arrangementet bør ikke stå og falle med om det deles ut NM-medaljer eller ikke, sier Espen Guttormsen, generalsekretær i Norges Seilforund.

I begrunnelsen til NSF heter det seg også seilforbundet på generelt grunnlag ønsker en opprydning i NM-ene slik at det er lettere å forstå for utenforstående.

VIL VURDERE KLASSEMESTERSKAP. – Det vil vi absolutt vurdere; om vi skal arrangere et klassemesterskap eller ikke. Det skal vi ta opp på et møte i kveld. Der vil vi også vurdere om vi vil påta oss å arrangere NM i shorthanded-seiling. For med et nei til NM i NOR Rating har forutsetningene endret seg mye. Det er noe annet å arrangere et mesterskap for kanskje flere hundre båter med seks–syv personer i hver, og å  arrangere et NM for 40 båter med to personer i hver, sier Elverum, som legger til:

– Vi er en liten forening og en skarve regatta-arrangør som har som ønske å få på plass et arrangement som kan gi liv til Son og seilNorge, men vi er helt avhengig av å få endene til å møtes. Derfor må vi vurdere arrangementet i lys av de nye forutsetningene.

POSITIVE TILBAKEMELDINGER. Planen til Soon Seilforening var å arrangere mesterskap som skal bestå av både bane- og distanseseilaser:

– Vi tror og mener at et NM vil gi amatørlag som vanligvis bare toger rundt på distanseseilaser en gylden mulighet til å prøve seg på baneseiling, og utifra de tilbakemeldingene vi har fått, er det mange som haddet gledet seg til dette, sier Elverum.

– Vi synes Soon Seilforenings initiativ er svært positivt, men styret i NSF mener at man med ORCi-NM allerede har et mesterskap innen respitt-seiling – og at det er nok. Vi håper imidlertid at seilforeningen vil lykkes med å lage et arrangement i det formatet de har antydet, og vi ønsker oss også tilsvarende både på Sør- og Vestlandet, sier Guttormsen.

SHORTHANDED-NM UANSETT. Den endelig NM-beslutningen fattet NSFs styre 6. februar etter å ha innkalt de to klasseklubbene, NOR Rating og NORC til et møte for å få deres synspunkter.

Skulle Soon Seilforening velge å takke nei til å arrangere NM i shorthanded-seiling, betyr det at det vil være fritt for andre seilforeninger å søke om å få arrangere mesterskapet.