Årets første norgescup

Iskald start på sesongen

Iskald start på sesongen

Det blåste og var kaldt – NC-deltagerne fikk en tøff sesongstart i Tønsberg.

Publisert Sist oppdatert

230 båter fordelt på 3 baner med tilsammen 50 funksjonærer – plutselig var seilsesongen 2015 i gang! Tønsberg Seilforening stod som arrangør av årets første norgescup, og det ble en sesongåpning som merktes:

Lørdag var det mye vind, tåke og duskregn, søndag var det riktignok sol, men det blåste opp mot 10 m/sek.

– Ingen tvil om at deltagerne brått og brutalt fikk blåst rust av kunnskaper og egenskaper, sier leder av Tønsberg Seilforening, Ole Rasmus Undrum til SEILmagasinet.

IMPONERENDE 29ERE. Selv var han arrangør på 29er-banen og han lot seg imponere av de raske jollene som Tønsberg Seilforening skal arrangere EM for til neste år.

– Ja, det var en veldig nyttig test for oss, og en av erfaringene vi gjorde oss er hvor vanskelig det er å ta disse jollene i mål. Klassen ønsker å ha målgang på lens, men uten numre i gennakerne og gjennomsiktige seil, var det ikke lett å identifisere dem når de kom planende over mållinjen i 20–25 knop, sier Undrum.

I Tønsberg deltok de 11 båter – noe annet blir det når det svirrer kanskje det tidobbelte antallet ute på banen. En båt var imidlertid lett å gjenkjenne, for den var alltid først:

– Brødrene Mads og Tomas Mathisen fra Risør var helt i en egen klasse og mestret 29er-en sin suverent. De vant samtlige seilaser, forteller Undrum og tror de vil bli et godt norsk kort i EM til neste år.

Resultater 29er

108 OPTIMISTER. Var seieren klar i 29er ble det desto jevnere i norgescupens største klasse, Optimist A, der hele 108 seilere konkurrerte. Siste to års norgesmester, Uffe Tomasgaard fra Drøbaksund, og Fredrik Andresen fra Bundefjorden (bronse i NM 2014), endte á poeng, men med Andresen et knappenålshode foran fordi han hadde bedre topp-plasseringer enn rivalen fra Drøbaksund.

Jevnt var det også om 3. plassen, der sølv-vinner fra NM i 2014, Mathias Berthet fra KNS, snek seg foran Eskil Jonasson fra Sverige.

Pia Dahl Andersen fra Asker – også hun norgesmester de siste to årene – var best blant jentene på en 6. plass, og slik sett kan det slås fast at de beste seilerne fra i fjor fortsetter i år der de slapp.

Resultater Optimist A og B

VM I SIKTE. Europajolle-klassen har VM i Arendal i år, og 31 båter i NC-åpningen tyder på at mange har lyst til å være med der. Norges fremste seiler i klassen, regjerende verdens- og europamester, Lars Johan Brotkorb fra Horten, var ikke overraskende best og vant med klar margin til Henrik Bucher og Henrik Andersen, begge fra Nesodden.

For arrangørforeningen Tønsberg var det gledelig med 4. og 5. plass til foreningens Håvard Aker og Martin Johan Janssen.

Nora Johanne Brodtkorb, Horten var best av jentene på 6. plass.

Resultater Europajolle

GODE JENTER. De tre Laser-klassene, Standard, Radial og 4.7 talte tilsammen 54 båter med Radial-klassen som den største med 30. Og i den var landslagsseiler Tiril Bue fra KNS klart best med fire tellende seire. At jentene holder et høyt nivå i denne klassen – også i frisk og fysisk krevende vind – bevistes klart ved 3. plass til Line Flem Høst (KNS), 5. plass til Celine Therese Herud (KNS), 7. plass til Caroline Rosmo (Bundefjorden) og 10. plass til Eline Flotoft Elnan (Asker).

Sigurd Tveit (KNS) var best av guttene på 2, plass, mens Erling Wiik som hadde tatt turen over fjellet fra Ran Seilforening, kunne reise hjem med en 4. plass.

At Ran har flere gode seilere viste Victor Dahl Høgheim ved å vinne Laser 4.7-klassen foran Olav Bakke (Moss) og Olav Saltrød Jonas (KNS). Inger Marghrete Vabø – også hun fra Ran – ble best av jentene på 6. plass.

Standard-klassen manglet klassens to beste seilerne, som seilte verdenscup i Hyeres, og i deres fravær vant Hermann Tomasgaard (KNS) foran Henrik Begby (KNS).

Resultater Laser

TYNT I ZOOM8. Zoom8-klassen talte beskjedne fire seilere, og der var nok en gang Sarpsborgs Emilie Homstvedt på topp av listen.

Resultater Zoom8

Norgescupen fortsetter allerede kommende weekend og da samles NC-seilerne i Bergen.