Torsdag starter America’s Cup

America’s Cup Worlds Series i Pourtsmouth er starten på kampen om pokalen i 2017. Blir det en kamp mellom Spithill og Ben Ainslie?

America’s Cup Worlds Series er en slags oppvarming for America’s Cup. Lagene møtes i AC45, en entypekatamaran som nå er bygget om for å foile. Disse 45-foterne er så raske at ledelsen i America’s Cup besluttet at finalen ikke skal seiles i 62-fots båter, men i 48-fots båter i stedet. Båtene som brukes i finalen skal bygges etter en box-regel, hvor lagene kan finne frem egne løsninger, men en-typebåtene som brukes i America’s Cup Worlds Series er like spektakulære.

Alle stjerne samlet

Etter å ha ligger under 8-1 under America's Cup finalen kom Jimmy Spithill grusomt tilbake og slo Dean Barker 8-9, mye ved hjelp av Ben Ainslie. Ainslie har fått nytt lag, og Baker sparken. Helgens regattaer er ikke bare om en pokal. Det er også et møte mellom våre beste seilere.

Det er seks lag samlet i England. Tre av disse lagene deltok også i America’s Cup sist. De nye lagene representerer England, Fraknkrike og Japan. Groupama fra Frankrike har Franck Cammas som skipper. Etter at Cammas vant Volvo Ocean Race har han seilt katamaraner, bla. OL-båten Naca 17.

Softbank Team Japan er det laget som kom sist på banen. De har fått med seg Dean Barker fra Team New Zealand. Baker ble i vinter sparket fra laget han har representert siden 90-tallet, og blitt erstattet av supertalentet Peter Burling. Jimmy Spithill er fortsatt rormann på Team Oracle USA. Engelske Ben Ainslie kom inn på Team Oracle under finalen sist, og var med å snu laget. Nå er Ainslie leder for et eget engelsk lag.

Det svenske Artemis-laget har Nathan Outteridge som rorsmann, men har også svenske Fredrik Lööf, bosatt i Norge, med på laget.

40 knop

AC45 båtene ble også brukt før forrige utgave av America’s Cup. Disse båtene har en vingmast og et mannskap på fem personer. Båtene er nå bygget om for å foile. Det vil øke hastighetene betraktelig. Lagene rapporterer om hastigheter tett opp mot AC 72-båtene som ble brukt under finale i forrige runde. Foiling-teknologien har utviklet seg enorm siden 2013, derfor kan vi vente mye dramatikk til helgen.

Gir poeng

America’s Cup Worlds Series kan påvirke resultatet i America’s Cup. Vinnerne av America’s Cup Worlds Series vil få med seg bonuspoeng inn i cupen. Det skal holdes tre slike regattaer i år, og seks i 2016. Neste America’s Cup Worlds Series holdes i Göteborg, 27. august, mens siste runde for 2015 vil bli på Bermuda i oktober. Første runde med seiling blir på fredag og avsluttes på søndag.

Du finner er info om regattaen her.

16th July 2015. Solent, UK. America's Cup World Series Portsmouth. Pre event training day.
Ben Ainslie har fått eget lag, og skal få pokal til bake der den ble satt opp.
Kan svenskene vinne America's Cup. Hvor godt Artemis er i gang vil vi se etter helgen.