Transat Jacques Vabre

Veteranenes comeback

Transat Jacques Vabre viser at solid båt og erfaring er viktigst for å vinne. Men hvem er Vincent Riou?

Publisert Sist oppdatert
HELT: Vincent Riou vant Transat Jacques Vabre og er favoritt til Vendee Globe, en race han vant også i 2003/2004

Francois Gabart vant forrige Vendee Globe. Han var ung, og han hadde en splitter ny båt. Gabart fikk en tøff kamp hele veien rundt av Armel Le Cléac’h også han var ung og seilte ny båt. Vendee Globe fikk et generasjonskifte.

Seieren til Vincent Riou og Sébastian Col viser at skiftet ikke er varig, og at det er fremdeles muligheter å surfe på solid erfaring og en gjennomprøvd båt.

Vincent Riou seiler en Verdier / VPLP design bygget i 2010.  Splitter nye «Banque Populair» har vist seg raskere under gunstige forhold, men den gamle båten har hatt bedre allround egenskaper. Spørsmålet når blir om hvor mye «Banque Populair» kan optimaliseres før Vendee Globe. Armel Le Cléac’h i «Banque Populair» har nå et stort forsprang på de fire andre nye båtene før alvoret til neste år.

Fransk helt

Vincent Riou er ingen ubeskrevet mann. 43-åringen er en veteran i klassen, og kom inn i miljøet som landbasert mannskap for Michel Desjoyeaux i 2000. Fire år etter vant han Vendee Globe. I 2008 ble det dramatisk. Han fikk skadet riggen under en redningsaksjon av Jean Le Cam som befant seg inne i skroget på sin IMOCA 60 som lå med bunnen i været. Vincent Riou ble godskrevet en tredje plass.

Ødela riggen under redningsaksjon

 

Forrige Vende Globe var han en av favorittene, men kolliderte utenfor kysten av Brasil og måtte bryte. Franskmannen vant forrige Jacques Vabre, men måtte bryte fjorårets Route du Rhum. Det ble Vincent Riou og Sébastian Col vant klassen i årets Fastnet Race.

Kolliderte med en jernbøye og skadet riggen i 2012 utenfor kysten av Brasil

 

Evig toer

Vincent Riou innsats i Transat Jacques Vabre viser at det er flere favoritter til neste år Vende Globe, ikke bare de med de nyeste leketøyene. Det er Verdier / VPLP design som gjelder. 

Yann Elies i «Queguiner - Leucemie Espoir» har også meldt seg på som favoritt til jorda rundt racet etter en tredjeplass i Transat Jacques Vabre. Yann Elies seiler også en Verdier / VPLP, men fra 2007, fjerdeplassen vil også gå til en Verdier / VPLP. Den også fra 2007, mens 5. plassen går til En Bruce Farr konstruksjon fra 2006. 

Det er nå 24 soloseilere påmeldt til Vende Globe. 

 

 

I MÅL: «PRB» gikk i mål 11.11 kl 13.52 fransk tid.
TOER: Armel Le Cléac?h har en solid serie andreplasser. Heller ikke denne gangen lyktes han.
RASK: Også Yann Elies i «Queguiner - Leucemie Espoir» har imponert. Båten fra 2007 ligger bare 30 nm bak «Banque Populair»
FOILER: «Banque Populaire» er superrask under ideelle forhold, men ble slått av en eldre båt denne gangen.