helenenssogmariarnningen.

Verdensmesterskap i kø for OL-kandidater

Ialt skal ni norske seilere ut i verdensmesterskap denne måneden

Denne måneden skal ni norske seilere, som alle har OL-ambisjoner seile verdensmesterskap i tre klasser.

Først ute er 49erFX-jentene som starter sitt VM i Buenos Aires 16. november. Ialt deltar 57 båter, to av dem norske, Ragna og Maia Agerup og Helene Næss og Marie Rønningen.  Jentene fikk god oppvarming under det åpne sydamerikanske mesterskapet. Her tok Ragna og Maia en sterk 9. plass blant de 43 båtene, mens Helen og Marie endte på 22. plass.

Skal sikre OL-plass

Før VM er 11 av de ialt 20 nasjonene som får starte i OL-kvalifisert. Ytterlige tre plasser skal fordeles i VM før resten skal deles ut i ulike regionale mesterskap.

AUS, BRA, DEN, FRA, GER, ITA, NED, NZL, ESP og SWE er de kvalifiserte nasjonene. Trolig får de norske jentene hardest konkurranse fra Argentina som har hjemmebanefordel, Finland og Singapore, men under normale omstendigheter skulle dette gå greit for de norske jentene som er rangert som nummer 11 (Næss/Rønningen) og 17 (søstrene Agerup).

Mesterskapet avsluttes med medaljefinale 21. november.

90 Finnjoller

Finn Gold Cup er klassens offiselle VM og starter i Auckland på New Zealand 21. november. Mesterskapet varer frem til 29. november. Norge er allerede kvalifisert til OL i Rio og den norske seileren Anders Pedersen tar mål av seg til å komme til medaljefinale, slik han gjorde det under prøve-OL.

Han har på de to seneste sesongene gjort solide fremskritt og har i år forbedret seg kraftig fysisk.  Nå er matchvekten 104 kg., idealvekt for en seiler på 1,89 m på strømpelesten, ifølge treneren Peer Moberg . Anders har også forbedret unnavindseiling betraktelig, og han har etablert treningssamarbeide med sølvvinneren fra London, danske Jonas Hoegh Christensen og Zach Riley, USA.

Ca. 90 båter er ventet til mesterskapet som i en førolymisk sesong samler alle de beste seilerne i klassen.

Fire sterke jenter i VM-dyst

Det er et sterkt norsk jentelag som stiller i årets VM for Laser Radial som går i Oman fra 17.  til 23. november. De norske seilerne er allerede på plass. Celine Herud er årets norske mester, Marthe Enger Eide tok 10. plass i EM, Line Flem Høst ble 12 i tillegg til at hun har gull og sølv fra EM og VM i U21-mesterskapene og ble kåret til årets beste kvinnelige norske seiler.

Tiril Bue ble 16 i EM og representerte Norge i prøve-OL med 12. plass i et sterkt felt. Hun har nå dessverre ryggproblemer og det er usikkert om hun får starte i Oman.

Å spå utfallet i denne regattaen med 100 deltagende båter skal vi ikke gi oss inn på, men går det like bra som i EM med tre norske blant de 20 beste og en i medaljefinalen, skal man være godt fornøyd.