49erFX-VM

TØFT: Startene i 49erFX er tette og tøffe, og de betyr mye for utfallet av seilasen.

Gullfinalen røk nesten, men OL-plassen holdes

Det ble norsk dramatikk på VMs tredje dag.

Publisert Sist oppdatert

Rollene ble byttet om på VMs tredje dag, for mens Helene Næss og Marie Rønningen (Tønsberg) startet godt og holdt et grep om den ene av de tre OL-plassene som skal tildeles, er det nå tvillingene Ragna og Maia Agerup (KNS) som har overtatt rollen. Og dermed viser Norge frem sin fordel i kampen om plassen; de har to jevngode lag som er med og kjemper.

Involvert i to protester

For Tønsberg-duoen kunne det gått riktig galt. De var innblandet i to protester og røk i den ene. De ble protestert på av det argentinske laget som hadde videobevis på at de norske jentene ikke holdt klar av dem som le båt ved kryssmerket.

Den andre protesten ble avvist. Hadde også den blitt godtatt hadde plassen i gullfinalen gått fløyten, men det gjorde den ikke. Helene og Marie ligger nå på 18. plass etter 12., 6. plass og en disk.

Fantastiske lenser

I kampen om OL-plassene er det likevel Norge som leder, for Agerup-søstrene hadde en god dag i Buenos Aires i går. De fikk til startene og var spesielt fornøyd med lensene. I gårsdagens andre seilas seilte de seg opp hele 10 plasser på én lens. 4., 7. og 13. plass ble dagens fangst, og den brakte dem opp til 11. plass sammenlagt og bare to poeng bak 9. plassen.

I gårsdagens siste seilas fikk de starten ødelagt av det irske laget – som måtte ta en straffevending – men Ragna og Maia kom såpass bakpå at de ikke klarte å ta igjen det tapte og endte på 13. plass, som de kan stryke.

– Starten har veldig mye å si i en såpass rask klasse som 49erFX er, forklarer Helene Næss og Marie Rønningen.

– Det er korte baner og mye fartspotensiale å utnytte, og det har mye å si om du ligger fritt og kan bruke farten for det den er verdt. Å komme seg godt ut av starten vil gi deg fri vind og gjøre at du kan bli blant de første til den siden av banen du mener er den rette. Med denne kombinasjonen er sjansen stor for at du havner i ledergruppen, sier de.

Gjennom nåløyet

Gårsdagens forhold blir karakterisert som vanskelige på grunn av store trykkforskjeller og mange skift på banen. Sjøene var også svært kraftige, noe som gjorde det utfordrende å holde fart i båten.

Begge de to norske lagene kom igjennom det første nåløyet, som var å ta seg til gullfinalen. Nå står neste mål foran dem, og det er å komme til medaljefinalen, som vil bestå av de 10 beste båtene. Før det skal det gjennomføres ni seilaser.

Ragna og Maia Agerup ligger helt på halen av gullfeltet med sin 11. plass og har best sjanser, men løpet er heller ikke kjørt for Helene Næss og Marie Rønningen. Opp til en finaleplass er det per i dag 15 poeng, og det er innen rekkevidde dersom de seiler som de normalt er gode for. De har sin styrke i mye vind, og i dag er det varslet 10 til 12 m/sek.

Fortsatt grep om OL-plassen

De norske jentenes overordnete mål er å reise hjem med en OL-plass til Norge – en plass de to lagene da skal kjempe om i 2016. Med 11.plassen til Agerup-søstrene er Norge fortsatt i førersetet når det gjelder OL-plassen.

Deretter følger USA, Singapore, Irland, Argentina, Canada og Kroatia.  Overraskelsen etter dagens seilaser besto delvis i at Singapore og Krotia plasserte seg såpass høy oppe, og at de finske bronsevinnerne fra OL i London ikke klarte gullfeltet. Dermed blir det ikke noe finsk lag i OL i Rio de Janeiro i 2016. Det skiller kun 26 poeng fra sistemann i gullfeltet til 10. plassen, så alt er åpent ennå. Medaljefinalen seiles lørdag.

De danske seilerne fortsetter å imponere med 1., 4. og 5. plass sammenlagt. Ikke minst imponerer Ida Marie Baad Nielsen og Marie Thusgaard Olsen, som nå leder suverent med  seks førsteplasser og en 5. plass som tellende.