VM i 49erFX

KREVENDE: 49erFX er en teknisk og fysisk krevende båt som krever mye av seilerne.

OL-plassen glapp i siste seilas, men det er fortsatt håp…

Den etter hvert så svært omtalte nasjonsplassen til OL i Rio de Janeiro i 2016 i 49erFX-klassen glapp for de norske jentene i aller siste seilas under VM i Buenos Aires i Argentina. Under svært tøffe forhold med vind opp mot 13 m/sek seilte Ragna og Maia Agerup inn til 20. plass, og det var akkurat én plass for dårlig til å kapre den tredje og siste direkte-kvalifiserte OL-plassen. I stedet ble det Canada som tok den.

De to lagene hadde samme poengsum, men kanadierne hadde en bedre besteplassering enn nordmennene i gullfinalen.

Kan bli OL-plass likevel

Alt håp om OL-plass er likevel ikke ute. De siste seks OL-plassene i 49erFX-klassen skal deles ut til de beste kontinentale lagene fra Afrika, Europa, Asia, Oceania, Nord- og Sør-Amerika, og fordi det mest sannsynlig ikke vil være 49erFX-lag fra Oceania og Afrika som kan kvalifisere seg – lagene fra Oceania er allerede kvalifiserte – vil disse to plassene gå til det fjerde og det femte beste laget fra ikke-kvalifiserte nasjoner i VM.

Det betyr i så fall at de to OL-plassene vil gå til Norge og Irland. Dette vil trolig bli avgjort etter at regattaen Sail Melbourne er ferdig om ca. tre uker.

Det er med andre ord fortsatt håp i hengende snøre om at de norske lagene skal få muligheten til å kjempe om å få representere Norge i 2016.

Argentina, Singapore og Canada ble de tre nasjonene som fikk de tre OL-plassene i VM.

Dårlig dag

Ragna og Maia Agerup fra KNS endte til slutt på 18. plass av de 25 lagene som seilte i gullfinalen. Helene Næss og Marie Rønningen fra Tønsberg ble nummer 23 til slutt.

Begge de to lagene kjempet stort sett i aktre del av feltet i samtlige av de tre siste seilasene som ble arrangert lørdag. Eneste unntak var en 9. plass til Tønsberg-duoen. Det blåste mye og var vanskelige forhold.

Mesterskapet har avslørt at nivået internasjonalt har hevet seg atskillige hakk i 49erFX-klassen i det siste året. Klassen er ung i internasjonal sammenheng, og historien har vist at utviklingen i nivå skjer raskt i nye klasser som er blitt etablert.

De norske jentene henger godt med når det er jevnt frisk vind, men under VM slet de når det ble vanskelige lettvindsforhold og når vinden virkelig dro seg til.

Italienske mestere

Etter en gedigen dansk dominans innledningsvis i mesterskapet gikk mesterskapstittelen likevel ikke til Danmark. Ida Marie Baad Nielsen og Marie Thusgaard Olsen som hadde abonnement på seilas-seire i kvalifiseringsseilasene, seilte ikke like stødig i finalene, og de måtte ta til takke med bronsemedaljene.

Mestere ble italienske Giulia Conti og Francesca Clapcich foran Martine Grael og Kahena Kunze fra Brasil. Martine er datteren til den verdenskjente seileren Torben Grael (av dansk slekt), som har atskillige internasjonale medaljer og som under Færderseilasen i år seilte som rormann om bord i Erling Lorentzens «Saga».

Selv om gullet røk var den danske laginnsatsen i 49erFX-VM sterk med 3., 4. og 7. plass. Ingen andre nasjoner var i nærheten av å ha tilsvarende jevnhet i toppen.