AC45TURBO: Team New Zealand har lånt utviklingsbåten til det italienske laget som har hevet inn kortene.

Team New Zealands første tester

De leder America’s Cup World Series, men har ikke skaffet egen treningsbåt før nå.

Publisert Sist oppdatert
AC45: Team New Zealand leder World Series som seiles i entype-båter på 45 fot.

Under forrige America’s Cup i 2013 ble det brukt katamaraner på 72 fot. Dette ble svært kostbare fartøy. For å redusere kostnadene ble det derfor bestemt i 2014 at neste America’s Cup skulle seiler i katamaraner på 62-fot.

Men Team Orcale var alt i gang med å sette foiler på AC45, og rapporterte om hastigheter tett opp mot hva de klarte med AC45. Den modifiserte AC45 katamaranen var i hastigheter opp mot 40 kop. En katamaran på 62 fot var også for stor. I mars 2015 ble det avgjort å sette størrelsen til mellom 45 og 50 fot, etter en avstemming blant lagene. Lengden på Katamaranene som skal brukes i finalen er ikke fast bestem, men disse vil ligge tett opp mot AC45x-båtene som lagene tester ut ideer med. 

Italia var kommet godt i gang med AC 62, og trakk seg fra America’s Cup etter denne avgjørelsen.

AC45 Turbo

For å teste ut nye ideer, har de fleste lagene tatt i bruk AC45 båter, og modifisert disse. Disse båtene blir gjerne kalt AC45 Turbo, eller AC45X. Oracle var først i gang med dette, med Artemis og Luna Rossa hakk i hel. Det franske laget har til nå testet med CG32 en mindre katamaran med foiler. Det var fra en slik båt Franck Cammas ble skadet.

Team New Zealand har ikke vært i gang med å teste ut nye ideer på AC45, men det er de nå. Laget har lånt båten til det italienske laget «Luna Rossa» som trakk seg fra America’s Cup. Litt rart å se en slik båt totalt uten reklame fra det som nå fremstår som det sterkeste kortet.

Men her er Team New Zealands første båt. Den vil bli plattformen hvor nye ideer skal testes ut. Løsninger som vil  havne på katamaranen som skal brukes i selve cupen i 2017. 

 

Et utvalg magasinartikler

SVERIGE KAN vinne America´s Cup

Den svenske OL-mesteren Fredrik Lööf, som nå har en sentral rolle i det svenske Artemis-prosjektet, tror på seier i America´s Cup.

 

Tema Oracle har blitt fult på høyden med New Zealand etter ombygging og trening.
45 FOT med Foiler: Artemis-laget har i hele vinter trent og eksperimentert med foiler i lagets 45-foter.
Seilas´ Magne Klann var i Plymputh ifjor og fikk prøvd seg i AC45
HJEMME: Team New Zealand trener hjemme i Auckland.