Norges Seilforbund

Et forbund for alle brett-utøvere

Et forbund for alle brett-utøvere

Det er ikke bare tradisjonelle seilere Norges Seilforbund skal ta hånd om.

Publisert Sist oppdatert

Nå er alle brett-grenene samlet under NSFs vinger.

Brettseilingen kom til Norge på begynnelsen av 1970-tallet, og den nye måten å seile på ble raskt populær, så populær at Norge ble et foregangsland innen sporten og i en periode hadd vi verdens sterkeste landslag.

Med årene har det å stå på et brett fått atskillige forgreninger. Opprinnelsen var bølgesurfing, inntil amerikaneren S. Newman Darby fant på å sette seil på brettet i 1964. Deretter fant noen ut at brett også  kunne brukes på snø, og da fikk vi snowboard – og deretter var ikke veien lang til å sette hjul på brettet og det ble til et skateboard.

Senere er seilet blitt løsrevet fra brettet i form av en drage, og dermed oppstod kiting både på sjø og på land, og det hittil siste et brett kan brukes til, er Stand Up Paddle - forkortet SUP.

FORBUND FOR ALLE. Brettseiling ble tidlig akseptert og adoptert av NSF, og hovedårsaken var nok at det var seilere som innførte brettet i Norge. Nå har flere grener av brettsporten funnet veien inn i seilforbundet; bølgesurfing, kiting og SUP. Norges Seilforbund er nå forbund også for dem.

– Det er utvilsomt en ny utfordring og noe som tvinger oss til å tenke nytt, fordi dette er grener som ikke har den samme historien og kulturen som tradisjonell seiling, sier Per Christian Bordal i NSF.

FRISKT PUST. Han sier også at dette kan være positivt for NSF, fordi de nye grenene representerer et friskt pust som bidrar til at man også kan og kanskje også bør tenke nytt innen tradisjonell seilsport også.

– I første omgang hjelper vi SUP’erne og bølgesurferne med å stifte hver sin klasseklubb. Utfordringen er at disse utøverne ikke har noen organisasjonskultur; den er litt slik som snowboarding var, og tildels fortsatt er, sier han.

Han forteller at de har knyttet til seg nøkkelpersoner i de ulike miljøene, og han har stor tro på at brettutøverne kan bli et positivt tilskudd til seilforbundet.

Mye tyder dessuten på at bølgesurfing kan bli en OL-gren fra 2020.