VM i 29er

HØYT NIVÅ: 29er er en krevende klasse og det er et høyt nivå i toppen. De norske seilerne glimter til, men mangler stabilitet.

De norske seilerne mangler stabilitet

Når 29er-VM nå går inn i siste fase, er det ingen norske seilere i gull- og sølv-feltet. – De har likevel hatt stor fremgang, sier Geir Dahl Andersen.

Publisert Sist oppdatert

– Alle de norske seilerne har fått vist og bekreftet at de kan og har oppnådd gode enkeltresultater i dette mesterskapet, men de makter ikke ennå å holde toppfarten oppe igjennom en hel seilas og et helt mesterskap. Men fremgangen har vært stor siden påske, da seilforbundet startet sitt 29er-prosjekt sammen med Lars Loennechen i forbindelse med forberedelse til EM i Tønsberg før sommerferien, sier Geir Dahl Andersen, treneransvarlig i KNS og far til to av de norske jentene i VM, Emilie og Pia Dahl Andersen som seiler i hver sin båt.

Ingen blant de 100 beste

De avsluttende seilasene der seilerne er inndelt i gull-, sølv-, bronse- og smaragd-felt ble innledet i dag. Tre norske lag seiler i bronse-feltet og ett i smaragd-feltet. Emilie Dahl Andersen og Maren Edland (KNS/Asker) endte på 110. plass etter kvalifiseringen, Jostein Aker og Jacob Undrum fra Tønsberg på 140.plass, Emil Dagsberg og Jørgen Smith-Meyer fra Tønsberg ble nr. 147, mens Pia Dahl Andersen og Nora Edland (KNS/Asker) som har sin første sesong i 29er etter at de forlot Optimist-klassen ble nummer 188 av de ialt 228 båtene i mesterskapet.

Mye å lære

– Det har vært et fantastisk og krevende mesterskap med varierende forhold. Første dag var det mellomvind, andre dag lite og i går på mesterskapets tredje dag blåste det godt.

Geir Dahl Andersen forteller at forholdene i Medemblik er litt annerledes enn i Norge. De seiler på en innsjø der sjøen er krapp.

– Og, sier han, – selv om det er en innsjø er det veldig åpent og man har mer følelse av å seile på havet enn hjemme. Vindskiftene er også annerledes enn i Norge ved at vinden dreier sakte og nesten umerkelig 10 grader fra side til side i løpet av en seilas, noe som ikke er lett å oppdage. Det er mange som har seilt i full fart i feil retning flere ganger.

Det er også når det blåser – onsdag blåste det opptil 10 m/sek – at de norske seilerne også sliter litt med teknikken, bortsett fra Jostein Aker og Jacob Undrum, som hadde sin beste dag med to 11. plasser.

– Vi har lært enormt mye her som vi tar med oss hjem igjen, og alle seilerne er veldig fornøyde. Det var også målet med å komme hit; erfare og lære, sier Dahl Andersen.

Mesterskapet avsluttes på lørdag.

Attraktiv tur til New Zealand

Så vil høsten vise hva de norske seilerne har lært i VM. I midten av august er det europacup i Göteborg, og deretter er det NM og norgescup nummer fire. NM-et og NC-en fungerer som uttagning til World Sailings ungdom-VM, som skal gå i New Zealand i vinter.

Den plassen vil det trolig bli rift om.