Ungdom-VM Laser 4.7

LASER 4.7-MESTER: Greske Dimitrios Papadimitriou vant til slutt gullet i VM for Laser 4.7 for gutter under 19 år.

Bronsen glapp for Uffe Tomasgaard

Uffe Tomasgaard var med i kampen om VM-bronse helt til siste seilas. Da mistet han rorkultforlengeren.

Før den siste seilasen i ungdommenes VM i Laser 4.7 i Kiel lå Drøbaks Uffe Tomasgaard på 3. plass sammenlagt. Det blåste frisk og vinden var økende. Sjøen gikk hvit.

I den siste seilasen kjempet Uffe Tomasgaard om en plass på startlinjen oppe ved startbåten, men da han skulle styre ned bak en båt, hang rorkultforlengeren seg opp.

– Den vippet av rorkulten og forsvant i vannet, så jeg måtte snu, plukke den opp og montere den igjen. Dermed startet jeg 50 meter bak alle de andre, forteller Uffe Tomasgaard til Seilas.

Solid opphenting

Han forteller han naturlig nok var ganske så sint etter hendelsen, men han bet tennene sammen, og fra å ligge helt bakerst av de 65 seilerne som utgjorde gull-feltet, kjempet han seg helt opp til en 13. plass i mål.

Det holdt imidlertid ikke til å ta bronsemedaljen, for han var sjanseløs mot spanjolen Pere Ponseti, som seilte sin beste finaleseilas og ble nummer fire i mål. Dermed ble det en fjerdeplass sammenlagt på Uffe Tomasgaard – 7 poeng bak spanjolen.

Fornøyd tross alt

4. PLASS: Uffe Tomasgaard tok en imponerende 4. plass i Laser 4.7-VM.

Etter å ha kommet seg over skuffelsen med den utgjorte starten, sier Uffe Tomasgaard seg svært fornøyd med mesterskapet som helhet. Det talte hele 256 seilere i hans klasse.

– Jeg er speseilt godt fornøyd med at jeg klarte å seile så fort i mye vind. Over halvparten av seilasene foregikk i over 8–9 m/sek, så det var et skikkelig hardvindsmesterskap, sier han.

Han er også svært fornøyd med den hjelpen Mathias Mollatt, som var med som trener for de norske seilerne, kunne gi ham.

– Det var veldig nyttig og lærerikt å bli satt inn i de rutinene han har før og under regattaer. Vi fikk veldig god hjelp av Mathias, sier Uffe Tomasgaard.

Etter mesterskapet skal Uffe Tomasgaard bytte ut 4.7-seilet med et Radial-seil til Laseren – og det allerede før han er ferdig med sin første sesong som 4.7-seiler etter at han forlot Optimist-klassen.

– Jeg veier allerede nesten 60 kilo, så jeg begynner å bli for tung for 4.7-seilet, sier han.

Greske mestere

Etter å ha vunnet andre og tredje finaleseilasen holdt mange italieneren Guido Gallinaro som favoritt til å ta gullet blant guttene, men grekeren Dimitrios Papadimitriou holdt hodet kaldt, fikk en god start og vant den siste seilasen i suveren stil. Italieneren mislyktes derimot og avsluttet mesterskapet med en 40. plass – og dermed vant grekeren med ett fattig poeng.

Det ble også gresk seier i klassen for seilere under 16 år. Emilios Or Aimilianos Monos heter den unge vinneren.

Beskjedne norske seilere

De øvrige norske seilerne var mer beskjedne enn Uffe Tomasgaard i sine plasseringer: