Stavanger Seilforening

STORE ARRANGEMENTER: Stavanger Seilforening har gjennomført en rekke store arrangementer opp igjennom årene, og det siste var NM for Express i 2015 – en klasse som for øvrig har et godt fotfeste i foreningen.
TREKLØVER: Leif C. Middlethon, Tordis Stangeland og Erling Kleiberg er alle tre sentrale i Stavanger Seilforening. Stangeland er foreningens eneste faste ansatte og styrer alt det daglige og administrative.
KRONPRINS OLAV: Det var stor stas i Stavanger da kronprins Olav kom med 6-meteren «Oslo» og deltok i jubileumsseilasen i 1918. Seilasen markerte at det var 50 år siden store bruksbåtregattaen i Stavanger i 1868.
ESKADRESEILAS: På begynnelsen var det ikke bare regattaer som gjaldt, men også eskadreseilaser der båtene paraderte på fjorden.
LANGØY: Foreningshytta på Langøy stod ferdig i 1917 og vil til neste år være 100 år. Fortsatt spiller hytta en svært viktig rolle i foreningen.
OPPGRADERT: Opp igjennom årene er anlegget på Langøy blitt oppgradert, og det blir bedre og bedre for hvert år som går.
BRUKSBÅTER: Brorparten av seilbåtene i Stavanger var til å begynne med bruksbåter og det man i en sekkebetegnelse kalte «vestlandsbåter».
TURSEILING: Med Ryfylkeskjærgården rett utenfor stuedøren var og er turseiling en viktig del av Stavanger Seilforening.
JOLLENE: Jolleseilerne kom for alvor i Stavanger Seilforening på 1960-tallet, og Langøy var – og er – en yndet plass å avholde samlinger og treningsleire.
LANGØYLEIR: Mange medlemmer av Stavanger Seilforening vil huske sommerleirene på Langøy.
A-JOLLER: I 1959 ble det gjort et fremstøt for A-jollen på Bredevannet midt i Stavanger. Det medførte selvbygging av A-joller i de senere årene ? med blandet hell.
DUGNAD: I likhet med alle andre seilforeninger er også Stavanger helt avhengig av medlemmers dugnadsinnsats. Her felles det trær på Langøy.
SELVBYGGING: På 1960- og 1970-tallet ble mange båter selvbygd i Stavanger. A-joller, Optimister, OK-joller, Mirrorjoller og Fireballer ble skapt av trelister og finér-plater.
NYTTÅRSSEILAS: Nyttårsseilasen den første weekenden i det nye året er blitt en tradisjon i Stavanger som av og til kan by på riktig utfordrende forhold ? som i 2005.

Forening på tredje forsøk

Det måtte tre forsøk til før Stavanger Seilforening kunne bli levedyktig. I år er foreningen 110 år.

Publisert Sist oppdatert

Det første forsøket fant sted i 1891. Da hadde interessen for lystbåtseiling begynt å spre om seg i byen, og en gruppe herrer satte seg ned og stiftet en seilforening. Den store, vedvarende entusiasmen var imidlertid ikke til stede, og lenge før århundreskiftet var en realitet, var foreningen glemt.

Et år etter unionsoppløsningen synes imidlertid mange av de samme herrene det kunne være verdt å forsøke igjen. Seilingen hadde da fått et enda bedre fotfeste i Stavanger, og i en annonse i 1906 ble interesserte seilere bedt om å møte i Børssalen 26. juni for å stifte en seilforening. Rundt regnet 20 møtte opp, men det syntes initiativtagerne var for få.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER