OPTIMIST-SEILERE: Joakim Tandberg Karlsen hadde med seg en kvartett amerikanske Optimist-seilere til Norge. Fra venstre: Justin Callahan, Huck Whittemore, Joakim, Mitchell Callahan og Bella Casaretto.
SAIL NEWPORT: Omgivelsene til Sail Newport skiller seg ikke vesentlig ut fra hvordan det er i en norsk seilforening.
AKTIVITET: Aktivitetene til Sail Newport er mangeslungen og spenner over et stort område. Fellesnevneren er at det er tilbud der det å lære folk å seile er sentralt.

Seiling på amerikansk

Satser du seriøst på seiling i Norge, kan det gå ut over utdannelsen. I USA kan derimot seiling være veien til en god utdannelse.

Publisert Sist oppdatert

En helg i september besøkte en kvartett av amerikanske Optimist-seilere norgescup-avslutningen i Sandefjord. De hadde med seg sin norske trener, Joakim Tandberg Karlsen fra Svelvik. Etter egen seilkarriere i Optimist og Europajolle ble Tandberg Karlsen først trener i KNS, hvoretter han via et år som seiltrener i Karibia, flyttet til USA i 2010 og en trenergjerning der. Nå bor han i Newport syd for Boston og jobber for Sail Newport, som er en mellomting mellom en bedrift og en seilforening. Han har dessuten oppdrag som en av flere landslagstrenere for det amerikanske Optimistjolle-landslaget.

Til Sandefjord hadde han tatt med seg fire 13-åringer som var blant USAs beste i Optimist. De ga riktignok ikke de norske seilerne en leksjon i Optimist-seiling på hjemmebane slik mange hadde trodd, men de kom alle fire blant de syv beste i årets siste runde av norgescupen og satte definitivt sin amerikanske farge på den. De klarte dog ikke å matche Norges VM-toer, Mathias Berthet, som vant regattaen i Sandefjord. De amerikanske seilerne fikk også god motstand fra lillebroren Markus Berthet, som ble nummer tre, og Ran-seileren Tobias Sandmo Birkeland (nr. 4). Disse tre utgjør det sterkeste Optimist-laget Norge har hatt på svært lenge, og de er jevngode med sine amerikanske konkurrenter.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER