SONY DSC
Viktig generalprøve for OL-mester Sundby og yngling-mannskapet

Viktig generalprøve for OL-mester Sundby og yngling-mannskapet

Verdensmesterskapet i yngling-klassen, hvor Siren Sundby, Lise Birgitte Fredriksen og Alexandra Koefoed har aller siste mulighet for å kvalifisere seg for deltakelse i OL i Beijing arrangeres i Miami i februar. Mandag starter den viktige Grade 1 regattaen på samme sted med alle de beste på plass.

Publisert Sist oppdatert

Miami Olympic Regatta, en ISAF Grade 1 regatta, vil gi jentene en viktig pekepinn på hvor de står. Siren forteller til Seilas at treningen i vinter har gitt store fremskritt og jentene føler nå at de er klasre til å konkurrere med de beste.

Dette er siste sjanse til finpuss før VM, som starter 7. februar. Jentene har lagt ned en solid jobb for å være maksimalt forberedt til OL-kvalifiseringen i VM.

Ti nasjoner fikk kvoteplasser i ynglingklassen etter VM i Cascais i sommer. I tillegg er Kina OL-klare som vertsnasjon. De fire siste nasjonsplassene blir tildelt etter VM i Miami. Det er derfor kniven på strupen for yngling-jentene når VM starter 7. februar. Den kommende verdenscupregattaen blir siste sjanse til å matche båten mot konkurrentene før det avgjørende verdensmesterskapet.

- Vi har en veldig god følelse, og velger å være skikkelig på hugget. Samtidig skal vi være litt redde for at OL-plassen kan ryke. Det skjerper oss ekstra.  I VM sist var vi litt for komfortable, og litt for lite redde for at det ikke skulle gå. Vi trodde hele tiden at det skulle gå greit å kvalifisere oss, og ble kanskje litt defensive av den tankegangen, sier Siren Sundby.

De tre yngling-jentene hadde en lang treningsperiode i Miami før jul, og like etter jul dro de tilbake for å gjøre de siste forberedelsene til VM. Gjennom tiden der borte har de seilt en rekke prøveregattaer, og hatt positive erfaringer. Før jul var fokuset på teknikk, utstyrstilpasning og utprøving av seil. Nå handler det om å seile fortest mulig og best mulig taktisk.

- Nå har vi kun fokus på regattaseiling. Vi har gått systematisk til verks for å kartlegge hvor vi taper mest poeng. Dette har vi tatt skikkelig tak i, og jobber konkret med. Konklusjonen er at det blant annet er på vei inn til “gaten” etter å ha seilt første runde, og ut fra denne, altså starten på andre kryss, vi taper mest. Her skjer det veldig mye taktisk som påvirker sluttresultatet. Det er trangt, kaotisk, og det er fort gjort å legge igjen mange meter. Regattaen nå blir en viktig generalprøve på om vi er blitt bedre på å mestre denne delen av konkurransen, fortsetter Sundby.

Under samlingene i Miami har jentene hatt tett oppfølging av trener Thomas Guttormsen. I tillegg har ressurspersoner som landslagssjef Espen Guttormsen, landslagstrener Lars Loennechen, Mathias Lilleheim og Trym Telje fra Olympiatoppen, samt en spansk seilmaker hjulpet jentene i forberedelsene.

- Det har vært nyttig å ha ulike ressurspersoner med oss. Det har vært ekstra motiverende. Vi har jobbet mye med kommunikasjon i teamet, og da har det vært viktig å ha andre til å utfordre oss. Vi har tatt noen lange steg videre på dette området, og er blitt mer bevisste på hvordan vi er med hverandre. Åpenheten om bord er blitt mye bedre, og det er blitt større takhøyde for å si hva man mener, og være den man er, avslutter Siren Sundby.

Om lag 30 båter stiller til start i regattaen, som begynner mandag. Norge stiller også med Elin Samdal (som allerede er nasjonskvalifisert)og Anette Melsom Myhre i Laser Radial, Eivind Melleby og Petter Mørland Pedersen (siste sjanse til å kvalifiser seg til OL under VM i Miami i april) i Star, samt Bjørnar Erikstad i 2.4 mR. Tine Moberg Parker, Peer Mobergs søster som var en av verdens beste E-jolle seilere på 90-tallet, bor nå i Vancouver og er rormann på den ene av de to kanadiske Ynglingene i regattaen.

Arrangørens nettside: http://www.rolexmiamiocr.org/