Volvo Ocean Race seilere testes i Norge
Volvo Ocean Race seilere testes i Norge
Volvo Ocean Race seilere testes i Norge

Volvo Ocean Race seilere testes i Norge

Det er store sjanser for at seilerene doper seg sier ekspert.

Publisert Sist oppdatert

Det har blitt et anti doping program vil gjennomført under Volvo Ocean Race. Testene vil bli utført som et samarbeid mellom ISAF, Anti doping Norge og WADA, World Anti-Doping Agency. Det er første gang seilerne blir testet i racets historie. Seilerne må være tilgjengelig for dopingtest på en times varsel.

Kan ødelegge for hele laget

Om to eller flere i et lag blir tatt for doping vil hele laget bli diskvalifisert. Testene vil bli tilfeldig utført. Om både A og B prøven gir utslag vil juryen avgjøre straffen.

Tøff seilas

– Det kan nok være meget fristende for seilerne å ta stimulerende stoffer som efedrin. Dette kan hjelpe dem til å yte bedre når seilerne blir trøtte, forteller Gro Nissen-Lie til Seilas. Hun er tidligere forsker ved dopinglaberatoriet på Aker Sykehus. Problemet for kontrollørene er at dette stoffet forsvinner rast ut av kroppen. Seilerne kan derfor klare å lure seg unna på lengre etapper.

    

Muskeloppbygging

– Anabole steroider blir brukt av kroppsbyggere for å få store muskler. Det er fult mulig at noe seilere har blitt fristet til å bruke dette stoffet. Da er sjansene store for å bli tatt, fordi spor av dopmidlene vil sitte svært lenge i kroppen, forteller Gro Nissen-Lie

    

Rev i kroppen

Hva om seilerne har hatt det litt for gøy med harsj i tiden før start?

– Cannabis står også på forbudtlisten, og også dette stoffet sitter lenge i kroppen, forteller Gro Nissen-Lie.

Organisert doping

– EPO, som syklister og langrennsløpere bruker, kan være et fristende stoff for seilerne. Stoffet gjør at antall røde blodlegemer øker, noe som gjør blodet mer effektivt til å lede oksygen ut til cellene. Effekten blir den samme som ved høydetrening. Stoffet vil være gi seilerne bedre ytelse og de kan presses hardere.

EPO-doping er krevende å gjennomføre og krever medisinsk veiledning. Det er derfor mindre sjanser for å lagene bruker EPO, selv om stoffet forsvinner raskt ut av kroppen etter at stoffet er sprøytet inn i kroppen, avslutter Gro Nissen-Lie