Tiden renner ut for Coville
Tiden renner ut for Coville

Tiden renner ut for Coville

Det er nå klart at Thomas Coville ikke vil greie å slå Francis Joyons solorekord jorden rundt. Men han har likevel seilt hurtigere enn rekordholderen

Publisert Sist oppdatert

Idag løper tiden ut for Thomas Covilles forsøk på Francic Joyons jorden rundt rekord non stop solo, men Covilles seilas vil likevel gå inn i historiebøkene som den fjerde raskeste seilas uansett størrelse på mannskapet, og han vil slå Ellen MacArthurs tidligere rekord med god margin.

Joyons rekord på 57 dager og 13 timer kan altså ikke slås denne gangen, men Coville som ventes å ankomme Brest først om to dager har likevel gjort en bemerkelsesverdig innsats. 

Underveis har han satt rekord for 24 timers seilas av en soloseiler og han blir den nest raskeste soloseiler i historien, bare slått av Joyon. Av båter som har seilt jorden rundt med full besetning er det bare Bruno Peyrons Orange II og Steve Fossetts Cheyenne som har vært raskere.

Til igår hadde Coville seilt en distanse på 679 nm lenger enn Joyon hadde gjennomførte for ett år siden. Det betyr at selv om jorden rundt rekorden nå er utenfor rekkevidde, har Coville faktisk holdt en høyere gjennomsnittsfart en rekordholder Joyon, 19.6 knop fot Coville sammenlignet med 19.1 for Joyon. 

Coville har hatt en sterk avslutning på jorden rundt seilasen. Etter å ligget fem døgn bak Joyon på det meste har han siden han passerte Kapp Horn tatt igjen det meste av forspranget, og en stund så det ut til at han faktisk kunne slå rekorden. Først de siste døgnene har imidlertid ugunstige vindforhold rundt Azorene gjort det klart at rekorden likevel var utenfor rekkevidde.

En vinddreining fra sydvest til nordvest med seks meter høye bølger var det som satte kjepper i hjulene for en sliten Coville som tidligere har uttalt at søvn og stor fart ikke henger sammen.

Stressfaktoren ved å seile en slik 100 fots trimaran i rekordtempo i døgn etter døgn gjør det umelig å hente seg inn og Coville har hele tiden måtte tøye grensene for hva han selv har trodd har vært mulig for et menneske å klare.

Coville har tidligere satt rekord over Atlanterhavet som har krysset på under seks døgn ifjor sommer og han har måttet ty til lignende "sprint-takter" i sin åtte ukers jorden rundt seilas. Det har selvsagt kostet, og særlig har det siste strekket fra Kapp Horn der han nesten tok inn Joyons forsprang, vært krevende. 

Coville har ikke vært spesielt heldig med forholdene underveis. Lite vind i Atlanterhavet og en nødvendig stor bue rundt St. Helena etterfulgt av en eneste lang rekke lavtrykk over det indiske hav med kaotiske bølgeforhold har gjort at båten periodevis har ligget nesten stille. Dermed har det ikke vært mulig å få rytme i seilingen, foruten at det har vært umulig å holde den jevnt høye farten som trengs for å sette rekorder.

Det har også vært mye is i det sydlige Stillehavet som har gjort det nødvendig for Coville å seile opp mot 47-48 grader syd  i forhold til Joyon som kunne spare distanse ved å gå helt ned til 53 grader for et år siden. Få dager før passering Kapp Horn måtte Coville holde seg våken i 48 timer for å kjøre slalom mellom isfjellene i enorm sjøgang. Da var det ikke fritt for at det knøt seg litt i mageregionen.

For å sette Covilles innsats i perspektiv, her er sammenlignbare rekorder:

CREWED MULTIHULL RECORDS

2005 March - 50 days 16h 20m 04s - Bruno Peyron - Orange II - Catamaran - 14 crew members

2004 April - 58 days 09h 32m 45s - Steve Fossett - Cheyenne - Catamaran - 12 crew members

SOLO MULTIHULLL RECORDS

2008 - 57 days 13h 34m 06s - Francis Joyon - IDEC - Trimaran – Arrival on 19/01 at 23h39m58s UTC

2005 - 71 days 14h 18m 33s - Ellen MacArthur - B&Q/Castorama - Trimaran – Arrival on 08/02