Mathias Kvitrud Haugstad vant VM i Zoom 8

Norge fikk sin andre verdensmester i seiling denne helgen da Askerseileren Mathias Kvitrud Haugstad vant VM i Zoom 8 klassen

Mye vind midt i regattaen, og gammel teknikk da det løyet mot slutten reddet mesterskapet for Kvitrud Haugstad som med sin 63 kilo er blant klassens tyngste seilere. Han hadde derfor problemer i begynnelsen av regattaen da det blåste lett på VM-banen i Träslövsläge, 45 km syd for Gøteborg. Med 3., 5. og 21. plass første dag luktet det ikke VM gull av 19-åringen fra Asker. Deretter gikk det imidlertid bedre og på mesterskapets andre dag, med 15-16 m/sek tok han 2. plass, og lå før siste dag på 5. plass sammenlagt. Kvitrud Haugstad åpnet sterkt med to førsteplasser, mens russeren Alexander Shetling som ledet før siste dag fikk to 7. plasser. I den tredje seilasen ble det norsk 4. plass mot russerens 6. plass. Dermed ble den siste seilasen avgjørende for utfallet av mesterskapet. Da var vindet løyet nesten helt, men Asker seileren klaerte å seile seg inn til 6. plass, mot russerens  41. plass. Dermed ble det norsk gull, med tre poeng til gode på sølvvinneren.

Bronse i jenteklassen

Også i jenteklassen ble det norske medalje.  Helene Mjelde Gjerde tok  bronse bak to danske seilere. Hun avsluttet regattaen sterkt og var kun to poeng fra sølvet.

God norsk bredde i toppen

I tillegg til medaljevinnerne plasserte tre andre norske seilere seg blant de seks beste i mesterskapet. Ingrid Kvaale Nordaas, Bergen ble nummer fem blant jentene og Eirik Gamnæs og Jon-Alexander Hvam tok 5. og 6. plass i gutteklassen.

Norge deltok med  24 gutter og 10 jenter i mesterskapet som hadde seilere fra åtte nasjoner. Totalt deltok 60 jenter og 94 gutter. Mesterskapet bekrefter at det jobbes godt i norsk jollemiljø, og vi har nå en rekke seilere med en lovende fremtid dersom de fortsetter å satse seriøst.