Regatta med sterk miljøprofil søker Oslo som vertsby
Regatta med sterk miljøprofil søker Oslo som vertsby

Regatta med sterk miljøprofil søker Oslo som vertsby

Multi One klassen som i 2010 skal bygge fem 70 fots trimaraner skal skape engasjement mot forurensning på havet. Etterfølgeren etter ORMA 60 klassen ser Oslo som en perfekt vertsby for sin Europaserie.

Publisert Sist oppdatert

Som en følge av at ORMA 60 klassen er sterkt desimert etter de mange havariene er det oppstått et tomrom i klassen for mellomstore trimaraner. Særlig Frankrike som har sterke tradisjoner innenfor havseilas med flerskrogsbåter har vært pådriver for en ny klasse og der et ikke overraskende sentrale personer fra ORMA miljøet som nå står bak den nye klassen med 70 fots entypebåter tegnet av de kjente konstruktørene VPLP's (Vincent Lauriot-Prévost) architects. Lederteamet i organisasjonen Multo One Design som har sitt hovedkontor i Lausanne er sveitseren Marco Simeoni hvis IT selskaper også er sentrale i finansieringen av prosjektet, OL mesteren i brettseilas i 1992 Franck David og den kjente seileren Stève Ravussin som også er med Franck Cammas Groupama team som snart skal ut på jorden rundt rekordforsøk. 

Entypebåter

Den første MOD 70' skal levers i oktober 2010 med i alt fem båter innen juli 2011. Disse er alle finansiert per idag. Målet er å nå 12 båter inne 2014. Regattaserien starter i 2012 med en regatta innen Europa der det i tillegg til distanseseilaser mellom byene også skal arrangeres havne- og fartsregattaer. Seilerne holder det gående gjennom mesteparten av året og veksler mellom en europeisk tour, transatlantiske og jorden rundt regattaer gjennom Panama og Suez.

Ønsker å komme til Oslo

For den europeiske touren planlegges anløp i Skandinavia og Tyskland og det er i første omgang Oslo og Kiel som peker seg ut som ønskemål for arrangørene. Det vil i så fall bety at de spektakulære 70 fots trimaranene kan bli en tilbakevendende del av bybildet fra 2012 og mange år fremover.

Sterk miljøprofil

Initiativtakerne til regattaen er svært miljøbevisste og ønsker å benytte regattaen og anløpene til å skape større bevissthet om forurensningene på havet. Utslipp av plast tar ifølge en rapport livet av en million fugler og 100.000 pattedyr i havet blant annet som en følge av at 10% av alle platsposer ender i havet. Regattaen ønsker også å skape oppmerskomhet mot overforbruk og forurensning av drikkvannet. I tillegg har man løpet av en to års periode fra 2012 til 2014 også forpliktet seg til å bidra til miljøarbeid med minst € 10 mill. Simeoni & Co mener at den økte medieinteressen for seilsport gjør regattaen til et ideelt verktøy for byer og organisasjoner som vil synliggjøre sitt arbeide for et bedre miljø på havet.

Ønsker nordisk lag

Arrangøren har idag mange navn på blokka over aktuelle lag til regattaene og både David og Ravussin som deltok i Nokia Oops Cup håper det blir et nordisk lag med i serien. Navn som Aksel Magdahl, Klabbe Nyløf og Thomas Johansson står alle på arrangørens ønskeliste over aktuelle skippere

Les mer her