Mot toppen i virtuell matchracing
Mot toppen i virtuell matchracing

Mot toppen i virtuell matchracing

For første gang i historien har vi to nordmenn i finalen i World Match Racing Championship (WMRC) i virtuell seiling! Du kan følge dem fra godstolen hjemme.

Publisert Sist oppdatert

Nicholas Fadler Martinsen ”Crosswave” (16), som ble Norgesmester i gutteklassen i E-jolle og nr 3 i Volvo Ocean Race for ungdommer i Stockholm sist sommer, er en dem som trener og konkurrerer mye på VSK5 vinterstid. Han har vist en imponerende fremgang og er nå altså i semifinalen i WMRC! Der møter han italieneren ”Spittillo”, tittelforsvarer fra WMRC 08. Vi heier på Nicholas og ser fram til et spennende oppgjør!

Nestor fra KNS

Harald Sørensen ”Euphoria”, en av Norges fremste matchdommere, har lenge frontet virtuell seiling som en flott læreplatform for seiling generelt, og Matchracing spesielt. Han vant WMRC i 2004, og har siden den gang årlig kvalifisert seg minst til semifinalene. En imponerende kontinuitet! Sørensen møter dansken Joachim Aschenbrenner ”MiniDen” (15). Aschenbrenner var finalist I WMRC 08. Den unge dansken satt også alle de norske seilerne på plass da han vant vant åpent NM i Matchracing på KNS i høst.

VSK Online er gratis

Det er nå utviklet en gratisversjon av VSK5. Man kan dermed seile mot over 130.000 registrerte seilere (hvorav 1.600 nordmenn) over internett uten at det koster noe som helst. En bærbar PC til 4-5.000,- klarer stort sett greit de kravene som stilles til grafikk, etc. Så last ned og prøv dere her . Etter å ha gått gjennom tutorials der, og seilt i sitt egen beskyttede miljø, så er det bare å logge seg på en av de mange servere som er satt opp og bli med.

Entypeseiling

På VSK5 (VSK Online) seiler man ren entype i f.eks. Americas Cup båter, RC44 eller Melges24, der reelle polardiagram er lagt til grunn for båtfart, VMG, etc. Man får opplysninger om avstand til startlinjen, etc på linje med de best utstyrte regattabåtene (jfr. Velocitek’en vi bruker i vår X35). Med like båter blir det utrolig mange tette situasjoner, og 10 ganger så mange starter på samme kveld som det man gjennomfører på en vanlig tirsdags-/onsdagsseilas. Ungguttene Fadler Martinsen og Aschenbrenner kan begge to bekrefte at virtuell seiling har vært helt avgjørende for deres suksess på vannet.

Regattasimulator som imponerer

Etter tidligere å ha jobbet med undervisning og forskning ved www.hsh.no i 16-17 års lar jeg meg imponere over læreeffekten man oppnår ved hjelp av regattasimulatoren VSK Online. Slikt sett vet jeg at også mange godt voksen vil ha stor nytte å ta i bruk en slik regattasimulator, særlig mhp starter, regler i tette situasjoner, merkerundinger og strategi. Og, om det blåser aldri så mye på PC’en og man ender i en broach, er det ingen fare for at tekoppen velter… Eneste problemet jeg ser må vel være at jeg ikke lenger kan skylde på mannskapet om jeg skulle rote det til underveis