Ingen opptur for Stargutta
Ingen opptur for Stargutta

Ingen opptur for Stargutta

Plastpose på kjølen og 15. plass hindret opphentingen vi hadde håpet på for Eivind Melleby og Petter Mørland Pedersen.

Publisert Sist oppdatert

Det var igjen lette forhold med vind fra øst i farvannet utenfor Rio da VM for Starbåter ble avsluttet idag, melder vår mann i Brasil, Håkon M. Nissen-Lie.

Eivind og Petter var bak midten på første merke. De seilte seg jevnt og trutt oppover og endte på 15 eller 16 plass. Svenskene og italienerne seilt også godt og passerte dermed Eivnd og Petter i sammendraget. Endelige resultater vil vise om det ble 8, 9, eller 10. plass.

England vant VM med en stryk plassering i siste regatta. Skygget sveitserne ut fra start men rundet langt bak. Sveits hadde VM i lomma med 2. plass på første lensemerke, men surret litt og ble nummer 12 i mål.

Hjemmefavoritten Torben Grael sikret bronse med en sterk avslutning. Broren Lars slår Alan Adler med samme poengsum. Alan ledet på første kryssmerke men ble plukket ut for tjuvstart.

Den norske båten har beste stryk plasseringen. Selv om ingen samler på disse, sier dette likevel mye om jevnheten, guttas evne til å seile seg opp og ikke minst noe om nivået i dette Star VM.

Dersom alle race talte ville Eivind og Petter blitt fire, ett poeng foran Sverige. Gull, sølv og bronse ville vært uforandret.

Mitt inntrykk er at gutta seiler fort og riktig. Mer aggresive starter er nok hvor de har mest å hente. Hadde de beholdt 3 plassen fra første runding i 5 seilas ville de også blitt fire. Italieneren som hadde overstått falt da av og lukket plassen ved merket. NOR valgte å ta 720 fremfor protest som erfaringsmessig er vanskelig å vinne. Sikkert en riktig avgjørelse hvis de gikk for topp 10 og ikke topp tre resultat i VM.

Iain Percy har ikke tenkt å seile mye Star i år. Neste gang blir en ragatta i England på samme bane og samme uke som OL 2012. Vil da lure med seg makkeren som vil ta et avbrekk fra seiling da han skal bli far til sommeren. Iain har fokus rettet mot TP52, Americas Cup og VOR, hørte jeg han si etter pressekonferansen.

Og her er rapporten fra pressekontakten, Petrus Eide:

Nok en spennende dag på vannet for LodeStar.  Etter lagets desidert dårligste start i dette VM lå de i ett vakum med null vind og måtte bare se konkurrentene forsvinne.

- Vi hadde pratet sammen at de skulle legge seg langt fremme i dette VM’s siste start og hva skjer? Jo de starter i 5.ledd og blir rett og slett statister i egen start forteller Thomas Guttormsen som var mer enn

fortvilet

Omsider kommer det norske laget seg av gårde men er langt bak ledende brasilianere og sveitseren. På første toppmerke er de 45 og plukker kun ett par plasseringer første unnavind.  Andre bidevind går de ut på høyre side for å møte brisen som bygger seg opp med mere bygevirksomhet. Dette lønner seg og vinddreiningen er såpass stor at de overstår merket med 150 meter. Gutta runder som nummer 17 og har utført en kjempe snuoperasjon.

- Vi hadde rundet som topp-5 hvis vi hadde truffet noe mer riktig på brisen som slo inn men vi er allikevel veldig fornøyd med valget og at vi så at det kom forteller en noe sliten Petter Mørland Pedersen

Neste runde plukker LodeStar to båter til og seiler inn til en meget sterk 15.plass sett i forhold starten.  Det kunne vært adskillig bedre resultat hadde det ikke vært for en plastpose som hadde festet seg til kjølen.

Båten ble stoppet helt opp og pirket bort med spristaken. Dette tapte de mange plasseringer på.

- Oppsummert er vi fornøyd tross alt. Vi klarte målsetningen om topp-10 i dette mesterskapet og hvis vi hadde seilt uten stryk så hade vi vært 3.beste båt. Videre har vi fått bekreftet mange hypoteser rundt rigg- og

seiltrim avslutter Eivind Melleby med å si. Nå ble det 8. plass sammenlagt.

Nå går turen til Miami hvor Eivinds familie venter og nye treningsmuligheter gjennom nye races i Miami Olympic Classes Regatta. Deretter er det ferie resten av februar men da hjemme i Oslo.

Resultater:

1. GBR, Iain Percy/Andrew Simpson, 20

2. SUI, Flavio Marazzi/Enrico De Maria, 29

3. BRA, Torben Grael/Marcelo Ferreira, 39

4. BRA, Lars Grael/Ronald Seifert, 44

5. BRA, Alan Adler/Almeida Guilherme, 44

6. ITA, Diego Negri/Fernando Colaninno, 52

7. SWE, Frederik Loof/Johan Tillander, 52

8. NOR, Eivind Melleby/Petter Pedersen, 54

9. BRA, Robert Scheidt/Bruno Prada, 64

10. GER, Johannes Babendererde/Timo Jacobs, 66