Aasberg ikke alene om trøbbel i Route du Rhum

Aasberg ikke alene om trøbbel i Route du Rhum

Om felles skjebne er en trøst, kan Rune Aasberg om ikke annet glede seg over at han ikke er alene om å ha motgang i Route du Rhum seilasen. En annen som har måtte kaste kortene er Sydney Gavignet, bildet over og video.

Publisert Sist oppdatert

Den 3542 nautiske mil lange transatlantiske klassikeren transatlantic Route du Rhum-La Banque Postale fra Saint-Malo til Point a Pitre, Guadeloupe teller flere havarier.

Kl. 1648 (GMT+1) ringte skipperen på Maxitrimaranen «Oman Air Majan», Sidney Gavignet til regattaledelsen for å meddele om alvorlig skade på le skrog. «Oman Air Majan» seilte da på kryss i 20 knops vind, men det var ikke ekstreme forhold. Sidney Gavignet hadde da aktivert nødsignaler og ikledd seg overlevelsesdrakt. 

Kl 2051 (GMT+1) ble Gavignet plukket opp av bulkcarrieren «Cavo Alexander» på vei til Tyrkia. Han var da i fin form.  Skipet befant seg 840 nm fra Gibraltar dit det er ventet om to dager.

«Oman Air Majans» bevegelser overvåkes nå via båtens iridium-tracking og bergningsskip er på vei til havaristen.

Tidligere hadde Christine Monlouis kontaktet regattasjef Jean Maurel, for å meddele om kollisjon med et fiskefartøy som resulterte i mastrebrekk på hennes 16 meter lange aluminiumsbåt, «Un Monde Bleu Tout en Vert». Fiskebåten lå bi hos havaristen.

Rekordholderen for regattaen og vinner i 2006,  Lionel Lemonchois trodde regattaen var over for hans del da storseilet på hans Multi 50 «Prince de Bretagne» deiset i dekk uten at han var i stand til å feste toppen til fallet. Etter et mislykket forsøk la han kursen mot Spania, men rapporterte senere at han hadde greid å komme seg opp den 25 meter høye masten og lyktes i å heise seilet på nytt og nå er med i jakten på Franck-Yves Escoffier som leder klassen.

Natt til igår var det også en nestenulykke i regattaen da to IMOCA 60, Kito de Pavant «Groupe Bel» og en sovende Marc Guillemot «Safran» krysset hverandre i en avstand på kun 50 meter. de Pavant ble vekket av radaralarmen, men klarte ikke å vekke sin venn og rival. 

Franck Cammas maxitrimaran «Groupama 3», leder nå sin klasse med 280 nautiske mil på Yann Guichard og «Gitana» med Thomas Coville og «Sodebo» på 3. plass.

Blant IMOCA 60 har Roland Jourdain «Veolia Environnement» tatt teten 8.1 nm foran Vincent Riou, med Armel Le Cleach på 3. plass. 

I Class 40 leder stadig Thomas Ruyant med «Destination Dunkerque» med 11  nautiske mils forsprang til Sam Manuard «Vecteur Plus». Rune Aasberg i «Solo» er nå på god vei til England og seiler kurs 26 grader med ti knops fart.