Larry Ellisons Cup (del 2)
Larry Ellisons Cup (del 2)

Larry Ellisons Cup (del 2)

Gårsdagens artikkel under denne tittelen har skapt leserengasjement på seilas.no. Her kommer del to som kaster lys over andre forhold ved BMW Oracle teamets forvaltning av rettighetene knyttet til America's Cup.

Publisert Sist oppdatert

Bildet over: BMW Oracles seier mot Alinghi i Deed of Gift matchen i februar var starten på en ny æra for America's Cup

Høye kostnader – kort tid

Mens Russell Coutts har hevdet at deres konsept skal redusere kostnadene, viser kalkyler utarbeidet  av andre minst 25 prosent økning i forhold til Valencia i 2008, og på grunn av de langvarige rettstvistene mellom Ellison og Ernesto Bertarellis foreninger har det først i år vært mulig for utfordrerne å jobbe seriøst med sponsorer. Til dette har de nå bare frem til 2013, mot tidligere antatt til 2014. Allerede nå må lagene på banen med å bestille AC45 til 2011 sesongen, og i løpet av 2012 bør lagene ha sin AC72 under seil. En milliard svenske kroner er hva «Artemis» budsjetterer for sitt prosjekt. 25 prosent høyere kostnad og 30 prosent kortere tid å skaffe penger på er ingen god kombinasjon. At BMW Oracle som har holdt laget inntakt og sponsorene varme her får en kjempefordel sier seg selv.

Challenger of Record, - en uavhengig utfordrer?

Etter Deed Of Gift matchen i februar, annonserte BMW Oracle at Club Nautico di Roma, representert av «Mascalzone Latino» blir Challenger of Record (COR) for den neste matchen.  Juridisk er det COR alene som kan forhandle med forsvareren på vegne av de andre utfordrerne og alt som har med regler og bestemmelser for seilasen å gjøre skal godkjennes av COR. Det er COR som skal representere utfordrerne og besørge rettferdig konkurranse.

Opplysninger Seilas har innhentet tyder på at COR er satt ut av spill og at Russell Coutts uttrykkelig skal ha informert om at ufordrerne ikke skal snakke med COR, men direkte med pokalforsvareren BMW Oracle om alle spørsmål knyttet til den 34. regattaen.

Det virker derfor ironisk at BMW Oracle, som har brukt et titalls millioner dollar på å trekke Alinghi til retten i New York fordi man hadde oppnevnt en COR som ikke var i samsvar med gavebrevets bokstav, nå har oppnevnt en hovedutfordrer som ikke bare danser etter deres pipe, men som etter sigende også skal være finansiert av forsvarerne.

Sverige i America’s Cup

Mens Team New Zealand fortsatt sitter på gjerdet og både briter og tyskere har kastet kortene, ruster våre naboer i øst seg for de 34. seilaser om America’s Cup. Det har lenge vært klart at den søkkrike oljetraderen Torbjørn Törnqvist som håndterer store deler av Russlands oljehandel gjennom selskapet Gunvor som han eier sammen med russeren Gennady Timchenko og som omsetter for nær hundre milliarder dollar årlig, har satt sine øyne mot America’s Cup.

Flere års satsning i TP52 ok RC44 klassene der de fleste potensielle America´s Cup lagene er med, har gjort at svensken som nå har alliert seg med Paul Cayard og Terry Hutchinson har levert inn en offisiell påmelding til regattaen i 2013.  Allerede i januar drar laget til New Zealand for å prøveseile iden nye AC45 klassen som skal være klar til sommeren. Artemis har hyret Juan Kouyoumdjian som sjefsdesigner og skal delta med lag i RC44 og Extreme 40 seriene fremover. Törnqvist sier han vil stå for finansiering av prosjektet på egen hånd og antyder som nevnt et budsjett på rundt en milliard svenske kroner.

Også de to franske brødrene Bruno og Löick Peyron og russiske Synergy Team har varslet at de vil komme til å delta. Fremdelenes gjenstår delene av regelverket og en avgjørelse om hvor regattaen skal finne sted.