Kritisk Moberg
Kritisk Moberg

Kritisk Moberg

Leserinnlegg på seilas.no får støtte av Peer Moberg. Les også sportssjef Espen Guttormsens tilsvar.

Publisert Sist oppdatert

Peer Moberg tar utgangspunkt i et annonymt leserinnlegg på seilas.no som han mener representerer sitt eget syn på situasjonen i seiler Norge

- Norge som tidligere har vært en a-nasjon i seiling er nå en blant de dårligste i Europa. Beste norske båt på ISAFs ranking er på 26. plass.

 

- I Laser standard er de norske seilerne kanskje blant de 50 beste i verden. Jentene i Laser Radial er det ikke håp for. Brettseilerne dessverre det samme om ikke Jannicke gjør enda et comeback i en alder av 42. Starseilerne har omtrent ikke seilt Star i 2010 utenom noen World Cup regattewr der ingen av de beste stilte. De er nå i gang igjen, men er langt unna å være potensielle medaljekandidater. Hva har vi da igjen utenom en 2,4 og Sonar båt i handikappklassen?

- Etter OL i 2008 som var historisk dårlig, fikk vi vite av sportsjef og den forrige forbundspresidneten at det var en "stor underskog" i norsk seilsport. Hvor er den og hva kan vi forvente oss framover?

- Min vurdering er at norsk jollesport aldri har stått svakere og OL 2012 kan komme til å foregå uten norske deltagere. Dessverre ser det ikke så mye lysere ut i 2016.

- Vi trenger ny sportsjef, ny toppidrettsansvarlig i NSF styret, flere nye trenere og en helt annen struktur i norsk jollesport.

- Hvorfor drar en så stor norsk tropp til Miami når økonomien i norsk seilsport er som den er? Flere av de norske deltakerne er sjanseløse til å hevde seg og trenger trening og oppfølging et sted som er langt rimeligere enn Miami.

- Lykke til alle seilere og gjør gjerne mine ord til skamme, ingenting ville gledet meg mer, sier Seilas-leseren.

NSF svarer

Sportssjefen Espen Guttormsen i Norges Seilforbund kommenterer den norske deltakelsen i verdenscupregattaen i Miami slik:

- I utgangspunktet skulle den norske troppen bestå av Starbåten, 2.4 meteren og Sonaren som skulle benytte denne regattaen til å teste seil og master i en skikkelig konkurranse. Her stilte trenerteamet Lars Loennechen for Bjørnar Erikstad i 2.4 m, Espen Slaatto for Sonarlaget og jeg som reserve for Thomas Guttormsen som er i pappapermisjon, for Starlaget.

- Laser- og brettseilerne dro over for egen regning, noe jeg applauderte ettersom det på dette tidspunktet var viktig å få noen svar på hvor de står etter en lang treningsperiode. - Lasergutta, og særlig Mathias Mollatt har gjort stor fremgang i vinter og deres plasseringer rundt 20, er vi egentlig godt fornøyd med på dette tidspunktet. Jentene har et stykke igjen å gå. Dette var deres første tur på egen hånd og resultatene viste vel at de ikke er modne for dette nivået ennå. Men jeg synes det er viktig at de får prøvd seg. Det samme gjelder for så vidt også for brettseilerne. De er også langt ra toppen, men jeg mener der er viktig at de får trening i sterke felt.

- Når det gjelder de tre lagene vi hadde tatt ut, fikk vi mange svar, ikke bare resultatmessig, men også når det gjelder valg av utstyr, som seil og master. Bjørnar seilte ikke sin egen båt i Miami. Det var et stort handicap for ham. Sonarseilerne hadde en katastrofal avslutning på regattaen og vi er inne i en evaluering av regattaen for deres del. Starbåten ga endel svar vi nå skal jobbe videre med, sier Guttormsen som understreket at det nå er halvannet år til OL og gode muligheter for flere av lagene.