På brett mot OL med KNS
På brett mot OL med KNS
På brett mot OL med KNS
På brett mot OL med KNS

På brett mot OL med KNS

Norges fremste OL seilere ved Maria Mollestad og Sebastian Wang Hansen inngår nå i KNS sin satsing på brett. Norges Største Seilforening hyrer inn trener fra Polen.

Publisert Sist oppdatert

Et nytt opplegg i KNS er etablert for å kunne gi optimal utvikling for seilerne. Egen trenerressurs er hentet inn fra Polen som har de ledende brettrenere i verden. Og det er lagt opp til et integrert treningssamarbeid med NTG og Norges Seilforbund hvor også Norsk Brettseilerklubb støtter opp. Dette betyr at man gjennom samarbeid på ressurssiden kan gi de som vil satse på toppnivå innen brett nye og bedre muligheter. I KNS vil treneren Jaroslaw Miarczynski (Jerry) vil bistå både OL Gruppen og NC gruppen i treningsarbeidet. Og hvor også junior regattaseilere fra andre foreninger deltar på enkelte felles samlinger som Garda i Italia nå til Påsken hvor seilere fra flere foreninger deltar.

Brettgruppen i KNS har jobbet målrettet med å skape et godt rekrutteringsmiljø for organisert trening på brett med fokus på barn og ungdom. Etter mye nybegynnerfokus vokser nå viderekommende- og Norges Cup gruppen vår betydelig og vil samlet bestå av nærmere 50 seilere. Med den nye OL gruppen med de absolutt fremste brettseilerne i landet som aktivt del av miljøet betyr dette at vi har etablert ett bremmiljø som både har bredde og topp. Dette gir grobunn for et enda mer spennende og utviklende miljø for alle og det var nettopp et slikt miljø som bidro til at Norge var blant de beste nasjoner innen brettseiling på åtti- og nittitallet, så det vi har etablert her nå er veldig spennende sier Thomas Føyen.

Med bakgrunn fra jolleseiling, turn og stup

Maria Aadland Mollestad startet med Optimist jolle seiling i 7-års alderen. Hun seilte Optimist til hun var 14 år, deretter Europa jolle. Som Optimist seiler deltok Maria aktivt i både nasjonale og internasjonale regattaer. I Europa-jollen var Maria etter kort tid den beste kvinnelige utøveren i Norge i sin årsklasse og vant rekruttklassen i flere Norges Cuper. Som 15-åring ble hun nr. 5 i Nordisk Jr. mesterskap og året etter avsluttet hun Europa jolle seilingen med 15. plass i Europa mesterskapet for juniorer. Etter å ha seilt litt brett for moro skyld bestemte seg for at det var brettseiling hun ville satse på når hun var 15 år. Brukt RS:X utstyr ble innkjøpt og Maria startet systematisk trening på RS:X i parallell med at hun fortsatt seilte Europajolle i konkurranser. Fra sommeren hun fylte 16 år har alt fokus vært knyttet til brettseiling. I forhold til bakgrunn har Maria bakgrunn både fra turn, dans og stuping. Hvor hun innen stuping har sølvmedalje fra NM og var del av juniorlandslaget.

Best i Norge

Maria har gjennom NTG systemet vært tilknyttet NSF sitt ToppSeil lag siden hun var 16 år, og ble vinteren 2009 tatt opp på Olympiatoppen satsingslag for kvinner mot OL i London ”Kvinneløftet”. Nasjonalt er Maria den beste kvinnelige junior seileren i Norge. Også internasjonalt har hun hevdet seg godt i junior klassen. I 2009 ble hun blant annet nr. 5 i ISAF junior VM i Brasil. Og i fjor ble Maria nr. 9 i både ISAF Jr. VM og RS:X junior EM og hun vant dameklassen i Sail Extreme i Kerteminde. Videre sammenlagt nr. 20 i ISAF World Cup for seniorer og blant de 20 beste i 3 av World Cup regattaene (Melbourne, Miami og Kiel). Maria har gått på NTG’s ungdomsskole på Bekkestua og snart 3 år på seillinjen på NTG’s videregående skole på samme sted.

Mot OL i London

Maria avslutter videregående skole til sommeren og satser på å ha seiling som hovedbeskjeftigelse de neste årene. Ambisjonen hennes er å etablere seg som en seiler på høyt internasjonalt nivå med deltakelse i OL som et mål. Første mulighet er OL i London i 2012. Hovedmålet for 2011 er ISAF Worlds i Perth i desember som også utgjør den viktigste delen av nasjonskvalifiseringen til OL i London.

Fra jolle og fotball til brettsatsing

Sebastian Wang-Hansen er oppvokst på Husøy i Tønsberg og har bakgrunn fra jolleseiling. Først med Optimist i syv års alderen. Ble mye fotball i ungdomstiden med mål om å bli ’fotballproff ’ opp til 17 års alderen. Og startet opp med brett i 2003. Fulgte mye med bror Alexander som seilte OL i Sonar i Sidney og Athen. Og det ga lyst og drømmen om selv å satse på OL. Etter vurdering mellom E-Jolle og brett besluttet Sebastian seg i 2005 for å satse aktivt på OL Brett og ble del av NSF Toppseil i 2006. Sammen med fem andre seilere i tilsvarende alder var det mye bra samlinger i NSF regi. Riktignok med mamma sitt brettutstyr i starten før eget RSX brett kunne anskaffes. Utover brett ble det en god del langrenn, herunder merke i Wasaloppet. Sebstian er inne i siste året på ingeniør studier ved Høyskolen i Vestfold innen produktdesign for tiden men har besluttet i en periode og forlenge studietiden slik at nok tid kan brukes på trening frem til OL.

Inspirator for KNS miljøet

I KNS sammenheng stiftet våre juniorer bekjentskap med Sebastian på vår treningssamling sist sommer i Larvik. Og til stor inspirasjon og læring for de som var med på det. Hele vinteren har gått med til trening utenlands herunder som seilende trener for KNS og NTG sin samling i Qatar. Resultatmessig klatrer Sebastian stadig høyere opp på resultatlistene internasjonalt og målet er å etablere seg blant de 30 beste seilerne i verden i løpet av 2011 og klare kvalifiseringen til OL 2012 i London. Den viktigste regattaen i 2011 blir VM i Perth i Desember hvor målet er å kvalifisere Norge som nasjon og ta en topp 30 plassering.

Stor fremgang i vinter

I vinter har det vært omfattende trening og regatta for Sebastian. Herunder 2 plass i Brisbane i desember med mange gode seilere til start. Og videre verdenscup i Melbourne med en meget sterk 6. plass. Treningen og regattaer i Miami, Hellas i tillegg til Australia og mye god sparring og treningssamarbeid med blant annet de beste fra Australia og enkeltseilere som satser på fulltid fra USA og Hellas. Mye trening må til for å lykkes

For å bli blant de bedre brettseilerne i verden krever det mye trening. Innen de ulike seilklasser er det definitivt den grenen som stiller størst krav til fysikk og teknikk i tillegg til øvrig som kjennetegner seiling med strategi og taktikk. Seilerne ligger på ca 600 timer effektiv trening på vannet og ca 400 timer fysisk per år. Under OL i 2008 var brettseilerne en av de grener som hadde de utøvere med høyest O2-opptak, friidrett inklusive. Nick Demsey fra UK som vant VM sist år trener eksempelvis med det engelske landslaget i sykling ved siden av seiltreningen. I regattaer i mellomvind ligger snittpuls på ca 90% av maksimal puls gjennom hele seilasen. Når det da er opptil fire seilaser per dag sier det litt om hva som kreves av fysikk.

Det blir spennende å følge våre fremste seilere på brett fremover mot OL. Og ikke minst også utviklingen til våre andre dyktige juniorer som satser i Sebastian og Maria sine fotspor hvor stadig flere kommer til. Som Sigurd Kalvik, Harald Fæste og for ikke å glemme våre nye fremadstormende junior BIC seilere.