Magdahl navigerer Team Sanya i Volvo Ocean Race
Magdahl navigerer Team Sanya i Volvo Ocean Race
Magdahl navigerer Team Sanya i Volvo Ocean Race

Magdahl navigerer Team Sanya i Volvo Ocean Race

Aksel Magdahl skal være i Mike Sandersons lederteam på «Team Sanya» i årets Volvo Ocean Race. Denne gangen er han med, ikke fordi han er skandinav, men fordi han var Sandersons førstevalg.

Publisert Sist oppdatert

Bildet over: Aksel Magdahl og Mike Sanderson i Hamble. Foto Mikkel Thommessen

Mike Sanderson har fulgt Aksels meritter som navigatør fra forrige Volvo Ocean Race og var svært imponert over den norske navigatøren. Sanderson er ingen hvem som helst i Whitbread/Volvo Ocean Race historien. Han har seil i tre jorden rundt seilaser og vunnet to av dem, som trimmer for Grant Dalton i «New Zealand Endeavour» i 1993/94, og som skipper på «ABN Amro One» i 2005/06. Da ble han kåret til Årets Seiler av ISAF. Han var også med Grant Dalton i «Merit Cup» i 1997/98 da båten endte på 2. plass.

Deler hovedansvar med Aksel

- Jeg er veldig glad for å ha Aksel med og jeg tror vi kan utgjøre et bra lederteam, sa Mike Sanderson da Seilas besøkte Team Sanya i Hamble tidligere i uken. Det er viktig å understreke at det er vi som skal ha ansvaret ombord, sier Sanderson. Vaktsjefene har en oppgave og det er å seile båten så raskt som mulig. Taktikk, strategi og seilvalg blir det Aksel og jeg som skal ta oss av sier han.

Legger grunnlaget for 2014/2015

Aksel og Mike vet at de neppe har vinnersjanser med den tre år gamle båten som deltok sist som «Telefonica Blue» i siste VOR. - Vår utfordring ligger i å seile litt bedre enn forventet, sier Mike, og med det mener han at laget bør slå enkelte av de fem nye båtene i hvert fall på noen av etappene. - Om vi da ender sist i sammendraget, har ingenting å si sier han. Hovedoppgaven blir å ha det moro og seile bra utfra forutsetningene, slik at vi kan legge grunnlaget for ny båt i 2014/15. Jeg er bare 40 år og har i hvert fall et par Volvo Ocean Race i kroppen, sier Mike.

Utvikling på tre år

Foruten tre år gamle «Team Sanya» stiller fem nye båter, pluss søsterbåten «Telefonica Black», til start. - Det er skjedd en del utvikling bare på tre år, sier Mike som forventer at de nye båtene vil være raskere. - Men «Telefonica Blue» var svært hurtig i lite vind, og man skal ikke glemme at Bouwe Bekking var uheldig og hadde to alvorlige grunnstøringer underveis. Likevel kjempet båten om 2. plassen sammenlagt, helt til den fatale grunnstøtingen utenfor Marstrand. - På sett og vis var det en fordel for oss, fordi vi fikk tillatelse til å bygge en helt ny kjølseksjon med større bulb. En annen fordel har også de gamøle båtene fremfor den nye. De kan trekke daggerboardene helt opp. Åpningen i skroget lukkes med en «port». Det er ikke lenger tillatt, og de nye daggerboardene er utstyrt med en liten bulb eller plate som skal lukke åpningen i skroget når kjølen trekkes opp. Det gir ekstra motstand. Mike sier til Seilas at «Telefonica Blue» var hans førstevalg av forrige generasjons båter. - Vi kunne fått kjøpt «Ericsson 4», men jeg tror det ligger et større utvikligspotensiale i denne båten enn det man klarte å ta ut i det førrige racet, sier han.

Seil fra Doyle

Mike Sanderson har siden har avsuttet sitt engasjement som leder for det britiske AC prosjektet Team Origin vært bosatt hjemme i New Zealand sammen med familien, kone og to barn. Han er også blitt partner og salgsansvarlig for Doyle Sails New Zealand. Det betyr at Team Sanya i hovedsak skal ha seilgarderoben fra Doyle, og Sanderson gjør dermed et forsøk på å bryte North Sails tilnærmede monopol på seil til VOR flåten. Forrige gang noen prøvde seg på det sammen, var da Knut Frostad hadde seilgarderoben på «Innovation Kværner» fra Lidgard. «Team Sanya» får også en ny rigg fra Future Spars i Valencia, tilsvarende den som sitter i «Team Abu Dhabi».

Entusiastisk Sanderson

- Det morsomme med dette prosjektet, er ikke mulighetene for å vinne. De er mikroskopiske, sier Sanderson. - Nei, det som gjør meg entusiastisk er hele prosjektet, samarbeidet med kineserne og ikke minst å jobbe med dette laget. Gjennomsnittsalderen er bare 33 år. Jeg er selv ikke mer enn 40 og for første gang eldstemann på laget. Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg bare gleder meg mer og mer. Ofte er det jo motsatt, at når man nærmer seg start etter en lang periode med trening og forberedelser, så er man sliten og lei. Slik er det definitivt ikke nå, sier Sanderson.

God tone

Aksel og Mike har åpenbart funnet en god tone. Den er jovial og avslappet. Det bekrefter Aksel, selv om det nå er jobbing nesten døgnet rundt med å få båten klar til Fastnet Race som starter 14. august. Da vi var ombord i båten, var det tre dager til den skulle sjøsettes. Da gjenstod mye arbeid.   - Det er full konsentrasjon om de nære oppgaver, sier Aksel som i motsetning til skipperen ikke tenker på det neste racet overhodet. - Ting endrer seg raskt i denne bransjen og det er nødvendig å rette blikket bare mot det som skal skje nå, sier han

Tiden og veien

Etter en kort uke med trening fra basen i Hamble stiller båten i Fastnet Race der den møter flere av konkurrentene i Volvo Ocean Race. Deretter fortsetter treningen i Hamble før båt og mannskap setter kurs for Alicante 15. september. Det er med andre ord bare tiden og veien frem til start på innshore seilasene i Alicante 28. oktober.

Laget

Mike Sanderson Skipper New Zealand

Cameron Dunn Watch Leader New Zealand

Chris Main Watch Leader New Zealand

Aksel Magdahl Navigator Norway

Richard Mason Helm/Trimmer New Zealand

David Swete* Helm/Trimmer New Zealand

Andy Meiklejohn Boat Captain/Bowman New Zealand

Ryan Houston* Bowman New Zealand

Frankie Leonard Media crew member Ireland

* = under 30

Ytterligere to seilere, hvoran en skal være kinesisk skal annonseres senere.

Tiger, Teng Jiang He, Kina trener med laget og skal seile Fastnet Race