Gullpokalen til 76 årig finne

Den 76 år gamle Johan (Jussi) Gullichsen satt til rors da Finland igår vant gullpokalen i 5.5 meter klassen etter duell med Kristian Nergaard.

Hovedbilde: Kristian Nergaards «Artemis XIV» leder foran FIN og NED. Foto Peter Kaehl.

Finnen vant dermed pokalen som krever enkeltseier i tre seilaser. Kristian Nergaard og mannskapet Anders Martin Andersen og Trond Sollisæther vant de første to seilasene og kvalifiserte seg til finalen der de fikk følge av Gullichsen & Co som vant den neste. I finaleseilasene vant finnen begge seilaser og sikret seg dermed Gullpokalen for andre gang. Første gang var i 1988.

Gullichsen som med dette beviser at seiling er en sport man kan bedrive til en er langt oppe i årene, har vært mer eller mindre aktiv i 5.5 meter klassen siden før OL i 1964 da han tok 6. plass i regattaen som ble holdt i Sagamibukten utenfor Enoshima sør for Tokyo. Det var i den samme regattaen at Kronbprins Harald gjorde sin olymiske debut da han sammen med Eirik Johannessen og Stein Føyen ble nummer åtte i «Fram III».

Alle som har møtt Jussi Gullichsen på regattabanen unner den populære finnen denne seieren. Gullichsen som har deltatt i Hankøregattaen mange ganger med sine 5.5 metere «Tre Gubbar» og flerfoldige «Addam»er han mange norske venner. Selv tenker vi med glede tilbake på VM i 1990 i Torquay der vi kjempet med ham om en god sammenlagtplassering helt til siste seilas, da vi mistet masten på første kryss. Mesterskapet endte for øvrig med seier til Kalle og Kristian Nergaard samt Espen Stokkeland, Gullichsen ble fem og vi seks.