49er klassen satser på nytt format
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Som den første av OL-klassene, innfører 49er klassen nytt format i sine regattaer.

Hovedbilde: Ny trapesføring unde EM for 49ers.

Klassen gjennomfører nå en radikal endring av formatet i regatter for å tilpasse seg TV og internett og vil benytte årets Europamesterskap som arrangeres på Gardasjøen 10.-15. september for å teste dette.

Programmet for denne regattaen ser slik ut:

Åpningsseilas - Langdistanse

Seks seilaser for å kvalifisere til gullfinale,

Ni seilaser for å plukke ut de 29 beste lagene i gullfinalen,

Finaleseilaser, fire runder hver med syv eller åtte lag.

Tre seilaser der vinnerne i hver pulje går til en finale med en seilas der vinneren blir Europamester.

De øvrige plasseringer i denne finalen avgjør medaljefordelingen,

Det er ikke første gang man prøver noe nytt i 49er klassen. Under Lotus Cup i Risør i 2001 innførte man en såkalt superfinale der de tre beste lagene etter kvalifiseringsseilaser gikk til en finale der vinneren av regattaen var den som først oppnåde to seire. Seilerne likte denne formen svært godt, men formatet ble ikke fulgt opp, annet enn i en skandinavsk serie for 49erne noen år senere der man tok de seks beste lagene etter kvalifisering og lot disse seile tre seilaser der den dårligste ble eliminert før man til slutt gjennomførte en trebåtsfinale som i Lotus Cup.

Fra skandnavisk side har det vært fremmet forslag om dette formatet i OL regattaen, men det har så langt ikke fått gjennomslag i ISAF som fortsatt kjører sin medaljefinale.