20 seilere og et sydende liv
20 seilere og et sydende liv
20 seilere og et sydende liv
20 seilere og et sydende liv

20 seilere og et sydende liv

I morgen starter soloseilasen Vendee Globe. Det bærer startbyen Les Sables d’Olonne preg av.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Det er trangt på bryggene i Les Sables d’Olonne. [Foto: Simen Løvgren]

– Dette er rett og slett et sirkus, rapporterer Simen Løvgren fra den franske byen Les Sables d’Olonne. Han og Rune Aasberg har tatt turen for å være til stede under starten av soloseilasen Vendee Globe, som starter kl 13.02 lørdag 10. november.

MANGE HUNDRE TUSEN

– Dette er mye større enn Transat Jaques Vabre og Route du Rhum, legger de til – to regattaer de begge har opplevd tidligere.

– Og alt dette er det 20 seilere og én regatta som forårsaker. Starten på Vendee Globe er som en norsk Holmenkollsøndag og mere til, sier Løvgren.

Allerede i de to ukene før start har arrangørene registrert nærmere en halv millon tilskuere, og i går kunne de to nordmennene bivåne lange, lange køer av mennesker som ville ned på bryggene for å ta de 20 båtene som skal delta i øyesyn. Selv hadde de pressekort og VIP-billetter og smatt forbi rekkene av folk.

MER BESKYTTET

– Vi har sett mange av båtene før, og noe veldig revolusjonerende nytt har vi foreløpig ikke oppdaget. Men en trend er at cockpitene er blitt mer beskyttet slik at seilerne ikke blir så eksponert for sjøsprøyt når de seiler, som de var før, rapporterer de.

I dag håper Simen Løvgren og Rune Aasberg, som selv har planer for å seile i dette selskapet av 60-fotere, å kunne kikke nøyere på båtene. I dag er bryggene stengt for publikum; det er bare seilernes team og VIP-ene som slipper til.

PREGER HELE DISTRIKTET

De forteller at det ikke bare er byen Les Sables d’Olonne som bærer preg av Vendee Globe-starten; det gjør hele distriktet rundt. Alt av hotell og overnattingssteder er booket for lengst. De to nordmennene må reise fire mil fra sitt hotell og inn til den franske byen der starten finner sted.

Det er 7. gang regattaen arrangeres.

– Dette er en tradisjon som utvilsomt har slått rot i den franske folkesjelen, sier Simen Løvgren.