VM i Laser i Oman

Verdensmester etter ni års fravær

Etter å ha seilt Star i ni år i Star, tok Robert Scheidt sin 9. VM-tittel i Laser.

HOVEDBILDE: Robert Scheidt hadde grunn til å juble etter å ha feid alle av banen i siste seilas.

Robert Scheidt (40) fra Brasil kunne ha håpet på at Laser-VMs siste dag hadde rent ut i ingenting på grunn av lite vind. Han ledet sammenlagt med ett poeng på kyprioten Pavlos Kontides og ville bli mester om det ikke ble avviklet noen seilaser.

Fire minutter før maksimaltiden for å igangsette en startprosedyre gikk ut, bestemte imidlertid arrangørene i Oman seg for å forsøke å gjennomføre en seilas i den lette og skiftende vinden. Det kunne lett bli en «bingo-seilas». Det vippet  åpenbart ikke brasilianeren av pinnen, for han var ikke snauere enn at han – en verdensmester verdig – også vant den siste seilasen!

Overrasket

At han skulle bli verdensmester i sitt første comeback-år i Laser-klassen – etter å ha seilt Star-båt i ni år – kom som en overraskelse på Robert Scheidt. Han er Laser-klassens store navn igjennom tidene med hele åtte VM-titler, og i Oman tok han sitt 9. mesterskap.

– Å vinne dette mesterskapet er mer spesielt enn noen av de andre VM-ene, sier Scheidt, som håper å avslutte sin karriere med olympisk gull på hjemmebane i 2016. VM 2013 viser at han er på god vei.

Sølvet gikk til Kontides, mens tyske Philip Buhl tok bronse. Jesper Stålheim fra Sverige, som var med i medaljekampen til siste slutt, endte på 5. plass.

Dritt-mesterskap

Norges deltager, Kristian Ruth, endte til slutt på 27. plass. For ham ble mesterskapet mer en kamp mot seg selv og magetrøbbelet som rammet ham på mesterskapets andre dag. Diare, oppkast og avkrefting satte ham mer eller mindre ut av spill, men han fullførte alle VMs seilaser og hadde en 3. plass som beste resultat, og en 9. plass i gull-feltets første seilas.

– For meg var det en seier bare å komme ut til startlinjen og gjennomføre, sier Kristian Ruth, som fire minutter før mesterskapets nest siste seilas hadde sitt siste «shit-breaks» over ripa.

– Det var sikkert et ganske morsomt syn for konkurrentene, tror Ruth.

Kristian Ruth ble tredje beste skandinaviske seiler, kun slått av to svenske seilere. Målet var derimot en topp 10-plassering, men det målet gikk bokstavlig talt i dass denne gangen.