Suverene Scheidt

Årets verdensmester i Laser, Robert Scheidt, BRA viste at han heller ikke har glemt gamle kunster i Star.

Hovedbilde: Robert Scheidt og Bruno Prada vant Sar Sailors League. Foto Carlo Borlenghi.

Scheidt og Prada tok 4. plassen i kvartfinalen og med klare seire i semifinale og finale ble de to seilerne fra Brasil de suverene vinnerne av den første Star Sailors League som ble avsluttet på Bahamas lørdag. 2. plassen gikk til polske Mateuez Kusznierewicz/Dominik Zycki mens amerikanerne Mark Mendelblatt/Brian Fatih tok den siste plassen på pallen.  Diego Negri og Sergio Lambertenghi, Italia som vant de to første seilasene i regattaen endte på en for dem skuffende 4. plass.

Eivind Melleby og Mark Strube seilte tidvis glimrende i kvalifiseringsregattaen der de endte på en sterk 5. plass og var blant de ti som gikk videre til kvartfinalen. Det så også lenge ut til at Melleby og Strube skulle komme videre til semifinalen. Etter en sterk første kryss rundet det norsk-amerikanske laget på 2. plass, men en dårlig unnavindslegg og straff senere i seilasen ødela. De endte seilasen med 9. plass som derved også be deres sluttplassering. Det ga USD 8000 i premiepenger, men etter den gode seilingen tidligere i uken var nok pengepremien en fattig trøst.

Petter Mørland Pedersen som seilte sammen med Finnjolleseileren Ed Wright ble slått ut før finalene.

Starseilernes liga var imidlertid svært vellykket og borger godt for fortsatt suksess for den populære kjølbåten som nå er satt ut av det olympiske programmet. Formatet med 18 forhåndskvalifiserte lag inklusive wildcards som seilte seg gjennom kvalifiseringsregatta og finaler fungerte bra og publikum kunne følge alle seilasene fra start til mål ved hjelp av tracking, grafikk og ypperlige og instruktive kommentarer. Presis og oversiktlig tracking med grafikk, alt utviklet av Virtual Eye som også sto for samme oppgaver under America's Cup, og fremfor alt ekspertkommentarer fra folk som Dennis Conner, Paul Cayard og andre gjorde at internettoverføringene også var ypperlige i instruksjonsøyemed. Her har seilsporten fått et nytt verktøy som kan hjelpe til med å spre kunnskap på høyt nivå.

Selve regattaformatet med kvalifisering og finaler viser at seilsporten går gjennom en fornyelsesprosess også på dette området. Seilene lot til å like formatet der de ti beste etter en lengre kvalifieringsregatta gikk videre til kvartfinale. Herfra kvalifiserte syv lag til semifinale hvoretter de fire beste lagene avsluttet med en enkelt finaleseilas der plasseringene var utslagsgivende for regattaens sluttresultater.

Formatet minner  mye om det som ble utviklet til Lotus Cup i Risør i 2000 der tre båter møttes i en finale der vinneren ble det laget som først vant to seilaser. At ISAF nå tenker i samme baner kom frem på organisasjonens årsmøte der det ble vedtatt at det kommende ISAF VM i Santander i 2014 skal avjøres i en "winner takes all" finale med ti båter. Dette kan også bli formatet i OL 2016.