Mesternes mester

KONGEPOKAL: Asbjørn Grødem, Trym Markussen, Karen Kristoffersen,og Josteim Grødem ble mesternes mestre.

Hjemmeseier til Åsgårdstrand

Årets Snipe-norgesmestre fra Åsgårdstrand, Jostein og Asbjørn Grødem, seilte laget sitt inn til kongepokal og en suveren seier i mesternes mester.

Publisert Sist oppdatert

Jubelen var stor i Åsgårdstrand-leiren da hjemmehåpene virkelig slo til under mesternes mester, som ble arrangert i Åsgårdstrand fredag og lørdag, 13. og 14 oktober. Under vanskelige og ustabile forhold med vestlig vind, seilte hjemmelaget inn til noe som til slutt ble en klar seier.

Finalerunden besto av seks lag, og etter to seilaser stod Grødem-laget og laget til Kristian Nergaard fra KNS med en seier og en annenplass hver. Kampen om kongepokalen stod dermed mellom dem i den tredje og avgjørende seilasen. Ingen av de fire andre lagene hadde lenger noen sjanse til å ta seieren.

Et slags antiklimaks

Spenningen punkterte imidlertid allerede i starten, da Express-laget med Kristian Nergaard, Espen Stokkeland, Erik Kongshaug og Trond Solli Sæther fikk en svært dårlig start – godt bak de andre båtene – og langt bak Åsgårdstrand-laget, som fikk en god start.

– Vi havnet i et vindhull, fikk en skralling i mot og kom aldri ordentlig opp til linjen. Sånt skjer, men var selvfølgelig ergerlig, sier Kristian Nergaard.

De lå dermed bakerst under hele seilasen, mens Grødem lå fremst og seilte inn til seier nummer to.

Se live-sendingen fra finaleseilasen

Seilte på trykkene

Dermed ble det hjemmeseier. Flere ganger søkte vinner-laget fra Åsgårdstrand inn mot styrbord banehalvdel og vant på det. I en av seilasene startet laget godt som le båt, men etter kort tid valgte de å gå bak samtlige båter til lo for seg som kom for styrbords halser og slå over til styrbord banehalvdel. På bidevindsmerket var de først.

– Var det en hjemmefordel å vite hvor dere skulle seile?

GLEDE: Så glad var leder av Åsgårdstrand, Geir Lundkvist, da laget hans kom på land etter seieren.

– Det er ikke noe mønster i vinden. Det vi vet fra før etter å ha seilt her mange ganger, er at det med vestavind blir veldig skiftende der både retning og styrke varierer, men det fins ingen oppskrift. Vi seilte etter trykkene vi så, og det var dem som førte oss dit vi seilte. Vi forsøkte å se etter trykkene og søke oss dit, sier Jostein Grødem.

Vinnerlaget som mottok kongepokalen av kong Harald på den store seilerfesten i Oslo, besto foruten av mestrene i Snipe, Jostein og Asbjørn Grødem, av Trym Markussen. I tillegg seilte Lise Gehrkenpå mesterskapets første dag og Karen Kristoffersen andre dag.

Baghdad-lagene tok sølv og bronse

Selv med jumboplass i den siste seilasen tok Express-laget til Kristian Nergaard sølvet, mens Kristoffer Spone, Christen Horn Johannessen, Børre Hekk Paulsen og Sigurd Hekk Paulsen vant bronsemedaljen. Spone hadde sammen med Horn Johannessen kvalifisert seg til mesternes mester ved å vinne NM i Snipe Master.

Kristian Nergaard og Kristoffer Spone er for øvrig også skippere på hvert sitt Melges 24-lag, som inngår i et kameratslig fellesskap og samarbeidsprosjekt under navnet «Baghdad». Begge lagene seiler for KNS.

Se tracking av samtlige seilaser i mesternes mester.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

MEDALJØRER: De tre medaljelagene i tett duell mot bidevindsmerket. Grønn stripe har Grødem-laget, Rød er Nergaard pg Blå er Spone.

Seks finalister

De øvrige finalelagene bestod av:

TETT: Det var jevn seiling og høyt nivå på seilingen både i finalen og i semifinalene.
  • Lars Nilssen, Atle Dreng, Jørn Winters og Hans Gaarder Bjærke – alle fra Larvik. De hadde kvalifisert seg ved å vinne H-båt-NM og kom på 4. plass med samme poengsum som Spone-laget.
  • Jon Aksel Mortensen, Magnus Andersen, Andreas Fischer, Maxime Brackman tok femteplassen. Gutta, som kommer fra henholdsvis seilforeningene Arendal, Nesodden, Christianssand og Bergen, utgjør Melges-laget «MÅS», som står for «Moro Å Seile» fikk mesternes mesterbilletten via sølv i Melges 24-NM. Mestrene der, Peder Jahre og laget hans, vant mesternes mester i 2016 og hadde billett i årets MM i kraft av å være tittelforsvarere.
  • Det sjette og siste finalelaget besto av Finnjolle-seileren Anders Pedersen (Drøbaksund), Nils Jacob Nordenstrøm (KNS), Sjur Klafstad (Oslo) og Fredrik Eriksen (Brevik).

Selv om alle lagene hadde kvalifisert seg via NM i ulike klasser, er det verdt å merke seg at tre av finalelagene også har sine lag i Melges 24-klassen, og at samtlige finalelag, med unntak av Anders Pedersen, har vært toneangivende i seilsportsligaen.

Finaleresultater

Startet med 30 lag

Mesternes mester startet med 30 lag som alle seilte fem flighter mot hverandre etter samme mønster som benyttes i seilsportsligaen. I hver seilas var det åtte J/70-er.

Komplett deltagerliste med mannskapsnavn

Etter fem flighter gikk de ti beste lagene videre til semifinale. Der ble de inndelt i to grupper á fem lag, og etter tre seilaser i de to gruppene gikk de tre beste i hver gruppe videre til finalen.

De fire lagene som kom til semifinalen, men som ble slått ut, var:

INNSATS: Alle lagene ga sitt ytterste for å komme videre og til finalen. Det er liten tvil om at Christen Horn Johannessen (blå lue) og Børre Hekk Paulsen yter maksimalt på vegne av Spone-laget.
  • Anette Melsom Myhre (Asker), Janett Krefting (Bærum) Magnus Hedemark (Bærum) og Pål Tønnesson (Moss). Melsom Myhre og Krefting vant NM i Snipe for damer.
  • August Austefjord, Kamilla Valle Tangen, Vidar Ljungstrøm og Thomas Johan Frigstad alle fra Grimstad. De hadde kvalifisert seg via Grimstadjolle-NM.

  • Helene Næss (Tønsberg), Tiril Bue (KNS), Tomas Mathisen (Risør) og Mads Mathisen (Risør). De representerte NSFs landslag, som har fast plass i mesternes mester.
  • Peder Jahre, Marius Falch Orvin, Sivert Denneche og Stian Briseid fra Tønsberg var tittelforsvarere.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

De 30 lagene besto av en rekke av landets beste seilere, og det er verdt å merke seg at seilere som for eksempel Eivind Melleby (verdensmester i Star-båt), Peder Nergaard (toneangivende i Melges 24-klassen), Caroline Rosmo (Laser Radial), kong Harald og Uffe Tomasgaard (lovende Laser-seiler) ble slått ut i kvalifiseringen.

INGEN FORAN: Det var kun en vei Josetin Grødem kunne snu seg om han ville se konkurrentene i finaleseilasen, og det var bakover.

Beste ungdomslag ble anført av Tobias Sandmo Birkeland fra Ran, som kom på 13. plass i kvalifiseringen. Imponerende seiling viste også Optimistseilerne Markus-August Berthet (KNS) og Mathilde Robertstad (Tønsberg). De kom på henholdsvis 15. og 20. plass.

Kvalifiseringsresultater.