Søk i arkivet

«PSP LOGISTICS»: Båtene som seiles i Clipper Race er 70 fots havseilere.
«PSP LOGISTICS»: Båtene som seiles i Clipper Race er 70 fots havseilere. Foto:
CLIPPER RACE: Stian Tønnesen solgte bil og leilighet for å delta.
CLIPPER RACE: Stian Tønnesen solgte bil og leilighet for å delta. Foto:
OVER HAV: Båtene i Clipper Race seiler jorda rundt.
OVER HAV: Båtene i Clipper Race seiler jorda rundt. Foto:
BÅT: «PSP Logistics».
BÅT: «PSP Logistics». Foto:
MANNSKAP: Alle kan delta i Clipper Race etter et fireukers treningsprogram, og man kan seile hele racet eller bare etapper.
MANNSKAP: Alle kan delta i Clipper Race etter et fireukers treningsprogram, og man kan seile hele racet eller bare etapper. Foto:
ROLLER: Stian hadde mange roller om bord i «PSP Logistics». Han har både vært vaktleder og han har arbeidet på baug og ror. 32-åringen har vært yngst i laget under hele regattaen.
ROLLER: Stian hadde mange roller om bord i «PSP Logistics». Han har både vært vaktleder og han har arbeidet på baug og ror. 32-åringen har vært yngst i laget under hele regattaen. Foto:
CLIPPER RACE: Regattaen går rundt jorden og varer i elleve måneder.
CLIPPER RACE: Regattaen går rundt jorden og varer i elleve måneder. Foto:

Clipper RaceSeilte «amatørenes Volvo Ocean Race»

«Etter 11 måneder, 45 000 nautiske mil, over 5 verdenshav til 6 kontinenter er Clipper Race over. Jeg har nådd målet – å seile jorda rundt – og det til en bemerkelsesverdig 5. plass. Ikke minst har jeg vært med på å samle inn 40 000 kroner til UNICEF! Og – jeg kunne gjort det igjen.»

Det forteller Stian Tønnesen. Han kom nylig hjem til Fredrikstad fra sin livs opplevelse. En drøm er gått i oppfyllelse for Fredrikstad Seilforening-medlemmet, som har seilt i foreningen siden barndommen.

– I Fredrikstad Seilforening har interessen min for seiling vokst gjennom jolle-, tur- og regattaseiling, mener Stian.

– Jeg oppdaget muligheten til å delta i Clipper Race i 2014. Jeg vurderte det en stund og så meldte jeg meg på og hadde første trening i mai 2016, forteller Stian.

Han fikk permisjon fra jobben og solgte både bil og leilighet for å bli med på regattaen.

MANNSKAP: Alle kan delta i Clipper
Race etter et fireukers treningsprogram, og man kan seile hele
racet eller bare etapper.

MANNSKAP: Alle kan delta i Clipper Race etter et fireukers treningsprogram, og man kan seile hele racet eller bare etapper. Foto: Clipper Race

Clipper Race er kort fortalt 11 stykker 70 fots havseilere som seiles av amatørcrew – «amatørenes Volvo Ocean Race». Alle kan delta etter et fireukers treningsprogram, og man kan seile hele racet eller bare etapper. Stian har seilt på båten «PSP Logistics» og har hatt mange roller. På land har han hatt ansvaret for seilgarderoben på ti (!) seil, og om bord har rollen vært allsidig, både som vaktleder og arbeid på baug og ror. 32-åringen har vært yngst i laget under hele regattaen.

CLIPPER RACE: Regattaen går
rundt jorden og varer i elleve måneder.

CLIPPER RACE: Regattaen går rundt jorden og varer i elleve måneder. Foto: Clipper Race

– Clipper Race var en flott opplevelse. Vi har sett seks kontinenter og seilt over verdenshav, men samtidig har vi sett mange kriker og kroker. Vi har hatt kollisjon med hval, seilt i orkan styrke og passert stillebeltet tre ganger på veien rundt. Vi har gjort det bra og har hatt et veldig godt miljø om bord og i laget, forteller Stian.

Han trekker spesielt frem Sydney med sitt imponerende seilsenter og det unike seilmiljøet i Australia. Og øyeblikkene står i kø.

– For eksempel en episode i racet opp til New York. Vi fikk store skader på en C2 spinnaker utenfor California i Stillehavet. Den ble lappet under gjennomreisen i Panama og sydd under regattaen opp til New York. Etter mellom 350 og 400 arbeidstimer rakk vi akkurat å bli ferdige til vinden begynte å øke. Det var perfekt timing, sier Stian.

– Å se spinnakeren fylle seg var en stor glede etter alt slitet vi hadde vært gjennom. Og dette racet vant vi, forteller Tønnesen.

Nå venter hverdag og arbeid igjen, og ikke minst masse seiling i familiens 1/4-tonner «Rassker».

Du kan lese mer om Stians regatta på Facebook-siden «Stian seiler jorda rundt».

Og går alt etter planen vil Stian også holde foredrag om den lærerike opplevelsen.

ROLLER: Stian hadde mange roller om
bord i «PSP Logistics». Han har både vært
vaktleder og han har arbeidet på baug og ror.
32-åringen har vært yngst i laget under hele
regattaen.

ROLLER: Stian hadde mange roller om bord i «PSP Logistics». Han har både vært vaktleder og han har arbeidet på baug og ror. 32-åringen har vært yngst i laget under hele regattaen. Foto: Clipper Race

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen