Regatta uten arrangører

I HAVN: Mellom etappene er alle båtene samlet på samme sted. Alle spiser middag sammen og det er premieutdeling.

Der deltagerne fikser alt selv

En regatta må ikke ha en stor arrangørstab. Det er Gandsfjord Shorthanded Weekend et eksempel på.

Publisert Sist oppdatert

– Nei, man trenger ikke binde opp mange mennesker for å arrangere en regatta. De som seiler kan klare det selv, sier Terje Gilje-Sørnes i Gandsfjord Seilforening.

Forrige helg gikk Gandsfjord Shorthanded Weekend av stabelen. 14 båter stilte til start. Ingen startbåt, ingen bøyebåter var å se.

En hare fikser starten

Starten foregår ved hjelp av såkalt «harestart» der en båt seiler bidevind for babords halser, hvoretter alle som skal starte seiler aktenom hekken til «haren». Når hekken er passert, har de startet – og alle skal per teori derved kunne få en ganske så like god start.

Gandsfjord Shorthanded Weekend går over to dager, og årets regatta startet «dagen etter Knud». Værforholdene var imidlertid rolige da harestarten gikk, men vinden økte raskt til 22–24 knop.

– Og i forkant av regnbygene røk den opp i 35 knop, forteller Gilje-Sørnes.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

FRISKT: Vinden røk opp i 35 knop på det meste når regnbygene kom.

Djunkrigget X-99 vant

1. etappe gikk Helgøysund, og den æren og oppgaven som mannskapet om bord i båten som fikk «line honour» – den som kommer først i mål – er å ta tiden på alle de andre. Deretter får regattaledelsen i harebåten, som jo selv deltok i regattaen, overbrakt tidene.

– Resultatene regnes ut over en ankerpils og publiseres for deltagerne før middag. Det er populært og krever et minimum av innsats.

Resultatlisten til Terje Gilje-Sørnes fortalte at Ketil Greve fra Stavanger ble over all-vinner på den første etappen. Han seilte singlehanded i sin djunkriggete X-99.

– Han hadde drømmeforhold, for etappen bød på seiling med stikk i skjøtene. Alle som startet fullførte, selv om det ble en del broacher på en del av båtene.

Til en øde øy

I Helgøysund må alle overnatte.

– At alle båtene samles på brygga om ettermiddagen på en isolert øy og at det er «tvungen» felles middag om kvelden – middagen inngår i startkontingenten – og gjerne med noen premier der og da, er også meget populært.

Gilje-Sørnes mener at Shetland Race kanskje er den seilasen som er mest sammenligbar med Gandsfjord Shorthanded Weekend. Det dreier seg om å seile til en øy, ha det hyggelig sammen og returnere til utgangspunktet.

På grunn av vinden ble det rekordtidlig ankomst til Helgøysund.

– Det ga jo alle deltagerne en mulighet til å gjøre hva som helst på den lille øya i flere timer før middagen, men sosialt samvær ble priortert av mange. Når man er bare to eller en om bord, søker man sammen. I tradisjonell stil ble resultatene publisert allerede to timer før middag, det vil si da det var som mest sosialt.

Ingen unnskyldning

TRE KLASSER: Regattaen har tre klasser som gjør at alle kan være med.

Regattaen har tre klasser; en singlehanded-, en doublehanded- og en turglede-klasse.

– Det er ingen unnskyldning for ikke å være med. Kan du ikke delta i doublehanded-klassen, kan du seile singlehanded. Det er klassen for dem som mangler en makker eller trives best alene. Turglede-klassen er for dem som mangler måling på helge-båten sin eller rett og slett ikke vil skremme kona. De seiler uten rating. Alle som deltar kjemper om «line honour-premien», som henger meget høyt.

Terje Gilje-Sørnes har selv deltatt i en rekke regattaer, blant annet Raymarine 2Star, Norgeshus Seilmakeren Doublehanded og fire ganger i Pantaenius Shetland Race.

– Jeg mener at en regatta som Gandsfjord Shorthanded Weekend er en type regatta som det kan bli det mest realistiske å arrangere i fremtiden. Kanskje også som i den danske regattaen Silverrudder, der klasseinndelingen er etter båtstørrelsen. Jeg tror det kan få flere med, sier Terje Gilje-Sørnes som legger til:

– Vi er veldig stolte av regattaen vår.

Klassevinnere

Neste år håper og tror han på enda flere båter enn de 14 som deltok i år.

Ketil Greve vant som allerede nevnt singlehanded-klassens første etappe. Den andre etappen vant Bjørn Forshei fra Seilforeningen 1928 i en Omega 34.

Morten Sola og Bent Danielsen fra Stavanger vant doublehanded-klassen 1. dag i deres X-412, men dagen etter var det ingen som kunne holde unna for Stig Gard Paulsen og Matthew Kallenberg fra Seilforeningen 1928 i deres Mixer.

Regis Rougier fra Gandsfjord vant begge veiene i turglede-klassen. Han seilte en IMX-40.

Regattaen, som altså ikke krever noen funksjonærer som ikke selv vil være med og seile, talte for første gang på SEILmagasinet Shorthanded-ranking.