Rolex Fastnet Race

FØRST: «Maxi Edmond De Rothschild» med ny rekord til Fastnet Rock.

Ny rekord til Fastnet Rock

Tross lette vinder klarte «Maxi Edmond De Rothschild» og slå «Banques Polulair 5» rekord fra 2011 med over fire timer. 

Publisert Sist oppdatert
FART: De 105-fots lange trimaranene seiler over 30 knop, selv om vinden er snill.

De enorme Ultime-trimaranene startet ut fra Coves i går i over 20 knop, tross for at vinden var kun på 9 knop (4,5 m/s). «Maxi Edmond De Rothschild» kom best ut, etterfulgt av «Sodebo Ultime 3» og «Macif», men det var Francois Gabart i «Macif» som seilte best gjennom et stillebeltet i går kveldt. Fance Cammas i «Maxi Edmond De Rothschild» fulgte etter, mens Thomas Coville ble liggende i stilla. 

20 knop i snitt

«Maxi Edmond De Rothschild» rundet fyret på Fastnet Rock etter 18 timer 3 minutter og 38 sekunder, men «Macif» to minutter bak. Disse båtene brukte bare seks timer på å krysse det Keltiske hav, noe de gjorde med en snittfart på 30 knop, tross moderat vind (ca 15 knop). Fra start har snittfarten vært 20 knop.

«Macif» i tet

Begge de raskeste Ultime-båtene har foiler, og krysser det Keltiske hav med alle tre skrogene i lufta. Selv om vinden har vært lett, har vindvinklen vært gunstig. Båtene i tet har kun hatt en kort kryss på feil halser. Akkurat nå seiler «Macif» i 32 knop, mens «Maxi Edmond De Rothschild» er to knop tregere. Vinden vil øke, men vri seg litt mer aktenom. Båtene vil være inne i ettermiddag, sannsynlig under 30 timers seilas. (1 døgn, 6 timer)

Fastnet-rekorden er på 1 døgn, 8 timer og 48 minutter for den 605 nm lange banen. Rekorden ble satt av Loick Peyron med 130 fots trimaranen «Banque Populaiar» i 2011.

Tøft for Runde Aasberg

De nye IMOCA-båtene seilte ut fra start med høyere hastighet enn 88-fots «Rambler 88» og 100-fots «Scallywag», men det var til vinden løyet. Nå leder «Scallywag» som har en fordel av lett vind, mens «Rambler 88» vil få en fordel på slør i mer vind. 

Alle IMOCA-favorittende valgte å gå syd gjennom stillebeltet, men ikke Pip Hare. Hun ledet den tøffe klassen i morgentimene, etter å ha fulgt land. Pip Hare, som har seilt mye med Henrik Bergesen i «Hydra» seileren ern eldre båt, tilsvarende den Rune Aasberg seiler. Rune Aasberg og Richard Tolkien  på «Rosalba» dro veldig innpå båtene i tet da det buttet i natt, men klarte ikke å henge seg på. De bør være fornøyd om de har andre IMOCA-båter bak seg i mål. Så langt har de beste Class40-båtene seilt raskere. 

 

SHORTHANDED: Rune Aasberg har lang erfaring med Class40, senere i år skal han seile IMOCA 60 i Fastnet race og Jacques Vabre.
FOILER: «Macif» har seilt raskere enn «Maxi Edmond De Rothschild» etter runding av Fastnet Rock. Begge foiler, som løfter skrogene ut av vannet.