Klart for Årets Båt-testing

Hele 15 nyheter blir seilt av Årets Båt i Europa juryen ut fra La Rochelle denne uken. Disse båtene ligger å venter.

Publisert Sist oppdatert
EYOTY 2015
EYOTY 2015
EYOTY 2015
EYOTY 2015
EYOTY 2015
EYOTY 2015
EYOTY 2015
EYOTY 2015
EYOTY 2015
EYOTY 2015
EYOTY 2015
EYOTY 2015
EYOTY 2015
EYOTY 2015

HOVEDBILDET: Pogo3 er nettopp satt på vannet, og er en av båtene som blir testet i Frankrike denne uken.

Det er nominert 25 båter i fem kategorier i år. Første del av testingen foregår denne uken i Frankrike. De ti resterende båten vil bli testet i Italia om tre uker.

Det er meldt sol og lett vind i La Rochelle denne uken. I år er flerskrogsbåten trukket inn i de ulike katergoriene.

Familieturseilere

Dette er kategorien hvor prisen betyr mye. Her er båtene for det store publikummet. Juryen vurderer hva kjøperen får for pengene av kvalitet, komfort og seilegenskaper. Nye ideer og løsninger som fungerer god, blir verdtsatt høyt. Alle fem nominerte bli testet denne uken.

Bavaria Cruiser 46: Denne båten mener flere i juryen at er den beste modellen i Bavaria Cruiser-serien. Båten har en fornuftig innredning og seiler svært godt. Kvaliteten i forhold til pris, er også svært god. Bavaria har fått flere løft kvalitetsmessig, de siste årene.

Dufour 310 GL er en ekstra stor, liten båt med omfattende funksjonalitet og komfort. Modellen har fått svært god omtale i ulike tester i de europeiske båtbladene. Dufour 310 er kun 31 fot, men har en stor cockpit med to ratt og en turvennelig innredning.

Sun Odyssey 349: Jeanneau har tenkt nytt med sin nyeste modell på 34 fot. Den har moderne rigg, uten akterstag, agressive skroglinjer og en fornuftig innredning og pris. Den kan leveres med senkekjøl som gir båten like gode seilegenskaper som modellen med fast kjøl.

Nautitech 40 er en katamaran med nye ideer. Salongen er krympet til fordel for større uteplass. Kanskje ikke det riktige valget for en vanlig norsk sommer, men fornuftig for seiling i varme strøk. Båten viser en klar trend innen flerskrogsbåter. Nautitech er nå kjøpt av Bavaria.

RM 890 er en kompakt turseiler på grensen mot en helgeseiler. Det er en 29-foter for en liten famile som ønsker gode seilegenskaper og en solid, men lett båt. RM 890 har fått strålende kritikker i ulike blader, men har en høyere pris enn båter fra billig-verftene.

Raske turseilere

Juryen vurderer seilgleden høyt i denne kategorien, hvor man finner raske seilbåter som også gir bokomfort. Båtene blir ikke bedømt etter regattaresultater, men som turseilere. Tre av fem i denne kategorien blir testet i Frankrike

Corsair Cruze 970: Da Torleif Torleifsson og Børge Ausland skulle seile rundt Nordpolen, valgte de trimaranen Corsair 31. Nå kommer den i en ny modell, Cruze 970. Trimaranen skal være svært rask, men samtidig by på bokomfort. For en flerskrogsbåt å være skal prisen være gunstig.

Sun Fast 3600 er en seilbåt for en aktiv familie som kan leve litt enkelt om bord for at båten skal få bedre seilegenskaper. Båten er bygd som en havseiler det skal være mulig å bo i under tøffe forhold. Modellen har fått svært gode omtaler i ulike blader hvor den er testet. JKP 1080

JKP 1080 er en ny, fransk båt som har mye til felles med Sun Fast 3600 og J/111. JPK er et lite verft, men båten har vunnet svært mye på regattabanen. Lillesøsteren, JPK 1010, vant Fastnet Race over all i 2013 med kun to mann om bord.

Langturbåter

Dette er en helt ny kategori for båter bygd for distanseseilas. I denne kategorien legger juryen vekt på båtens egenskaper på havet, for komforten for mannskapet og båtens løsninger.

Boreal 52 er en aluminiumbåt fra Frankrike bygd for tøff bruk. Båten har svært gjennomtenkte løsninger med blant annet et doghouse meg godt utsyn. Båten har godt med stueplass. Ankerkjettingen blir ført til masten. Kjølen kan trekkes opp.

Broadblue Rapier 550: Dette er en banebrytende, engelsk katamaran med en bro som et skip. Derfra kan det meste styres via automatiserte systemer. Hele båten er dekket av et enormt dekk som danner et stort overbygg. Gigantiske glassflater kan åpnes og omgjøre salong til terrasse.

Garcia Exploration 45: Denne franske aluminiumsbåten er utviklet av langtureksperten Jimmy Cornell. Garcia Exploration 45 har senkekjøl. Båten ble testet i Seilas 5/2014 og du kan lese mer om Cornell i denne utgaven.

Ovni 52 Evolution: Siste nytt fra franske Alubat. Verftet har tydeligvis tittet på Sense-modellene fra Beneteau, for båten deler mange likheter. Ovni 52, tegnet av Marc Lombard, har markert knekkspant og full bredde i hekken. I motsetning til Sense, har denne båten senkekjøl.

Spesielle båter

Det finnes alltid båter det er vanskelig å plassere innen en spesiell kategori, og i kategorien «Spesielle båter» er det båter som er svært ulike – både i pris og størrelse. Juryen vurderer ideene og hvordan de fungerer i praksis. To av fem båter er i La Rochelle

Astus 24: Astus har spesialisert seg på mindre trimaranen til en hyggelig pris. 24-foteren er verftets største modell og byr på enkle overnattigsmuligheter. Sideskrogene kan trekkes inn mot hovedskroget, som begrenser bredden og gjør det lettere å plassere båten i en havn.

Pogo3 er Pogo-verftets nye MiniTransat produksjonsbåt. Det er en båt bygd for å krysse havet. MiniTransat-klassen er inngangsbilletten til proffseiling i Frankrike. Forgjengeren til Pogo3 har dominert resultatlistene, og nyheten skal være enda raskere.

Luksuriøse seilbåter

I denne kategorien teller komfort og stil mye. Her blir kremen av båter som koster langt over gjennomsnittet vurdert. Et sentralt spørsmål er om man virkelig får valuta for pengene. Kun en av fem båter er i Frankrike.

Xc35: X-Yachts’ nye, kompakte turseiler har gode seilegenskaper, men også fornuftige løsninger. To av båtene fra Xc-serien har fått prisen tidligere. Juryen har tro på at også 35-foteren kan klare det i en kategori hvor kvalitet og funksjon teller mye.