Linjett 43 i grunnstøtingstest

Innovativ kjølkonstruksjon grunnstøtingstestet med godt resultat.

Publisert Sist oppdatert

Utfallet var imponerende bra da den nye kjølkonstruksjonen på Linjett 43  ble grunnstøringstestet i sommer. Den nye Linjett 43 har kjøl med fleksibelt dypgående noe som er ganske uvanlig. Kjølkonstruktsjonen som er ny i sitt slag og gjør at kjølen ved en smart konstruksjon står helt fast uten å flexe hverken i side- eller lengderetningen på kryss selv i inntil 20 m/sek.

Sist uke ble kjølen også testet gjennom et tjuetalls grunnstøtninger i hastigheter opp til 9 knop. Steingrunnen lå på to meters dyp. Samtlige tester opplevdes som kontrollerte og overraskende myke. Man startet grunnstøringene med lav hastighet, og selv i toppfart på 8 og 9 knop var sammenstøtene forholdsvis myke.

Ved grunnstøtingen i topp hastighet blir kjølen som veier 3.5 tonn slengt kraftig akterover, bulben nærmere 70 cm. Normalt ville dette skapt store sprekkdannelser i kjølens akterkant, men ved kjølinnfestningen via en trommel innstallert i båtens salongbord dempes kraften betraktelig. I tillegg kan dypgående reguleres hydraulisk fra 2.45 til 1.90 m på 30 sekunder. 

- Vi kan konstatere at båten er helt inntakt bortsett fra noen merker på kjølen. Innvendig finnes ingen skader eller sprekker hverken på kjølkonstruksjon bunnstokker eller innredning, sier Markus Gustafsson på Rosättra Båtvarv som forteller at denne kjøltypen vi finnes som ekstrautstyr til Linjett 43 i fremtifden.