27 knop i 6 m/s

Katamaranen GC32 har siste generasjons foiler som slår America’s Cup båtene. Se film.

Publisert Sist oppdatert

Det var først i finalen av America’s Cup at Team Oracle var i stand til å foile på kryss. For å få båten opp på styltene, så krevde den en båtfart på 23 knop under finalen i høst. GC32MK2 løfter seg med en skroghastighet på 15-16 knop. Det gjør det mulig å foile i så lite vind som 4 m/s.

Smalere blad

GC32 har en V-formet foil som automatisk stabiliserer båten. Jo raskere båten seiler, jo mer løftes den ut av vannet. Foilene har utviklet seg mye, også etter America’s Cup. GC32s foiler bygger på erfaringer fra Flying Phantom og Groupamas C-Class katamaran. I forhold til båtens størrelse, så er foilene på GC32 større enn de som ble brukt under Americ’s Cup. Men bladets bredde er smalere i forhold til lengden.

Lettseilt

Mens America’s Cup-båtene krevde konstant folk på grinderen for å trimme seil og foiler, så er GC32 relativt lettseilt. Båten har vanlige seil, og skal være enkel å styre. Etter to uker på vannet, så seiler båten med samme hastighet som ORMA 60-trimaranene, men den 32-fots lange katamaranen kan rigges ned, puttes på henger, og kjøres hjem.

Over 30 knop

Under de første prøveseilingene så var loggen oppe i 32,5 knop. Båten gjør 27 knop i bare 6 m/s. Det er mulig å fly på kryss fra 6 m/s, mens på slør så holder det med 4.

Du finner mer info om GC32 her.

Hemmeligheten bak båten er noen svært effektive foiler.
GC32 løfter seg i bare 4 m/s