Helly Hansen med Rio kolleksjon

Ekstremt forurenset vann på regattabanen i Rio krever særskilt beskyttelse av seilerne under OL. Helly Hansen har i samarbeid med ISAF utviklet nye seilerklær for regattaen.

Publisert Sist oppdatert

Hovedbilde: Fra Helly Hansens Rio kolleksjon

Samtidig som de nye seilklærne skal gi seilerne total beskyttelse mot forurensning i vannet har Helly Hansen også utviklet et sinnrikt kjølesystem som skal gjøre det mulig for seilerne å bære heldekkende seilkær i den sterke varmen man venter under OL i Rio. Plaggene blir ustyrt med kjøleelementer som drives av to batteripakker som hver består av 150 mobiltelefonbatterier og som ligger løst i lommene. Disse kan lades opp mellom seilasene mens seilerne får på seg nedkjølingsjakken, se bildet, og batteriene lades. Batteripakken er utviklet for Helly Hansen av den amerikanske bilprodusenten Tesla som har erfaring med effektive batteriløsninger.

Ifølge Helly Hansens seilekspert Karl-Einar Jensen som selv har deltatt i OL (Seoul 1988) har det vært to hovedutfordringer ved utviklingen av seiltøyet. Den ene har vært å ivareta seilernes behov for bevegelighet, og det andre å lage en kolleksjon innenfor seilsportens eget regelverk som forbyr bruk av klær med vektelementer. Kjøleutstyret vil inkludert batteripakkene veie 8.5 kg, noe som er over den tilatte grensen for ekstravekt i seiltøyet. - Vi har jobbet tett med ISAF på dette feltet, sier Jensen som har hatt et nært samarbeide med ISAFs tidligere generalsekretær Arve Sundheim i utformingen av en løsning ISAF har kunnet akseptere. For å kunne gi dispensasjon i OL og i alle internasjonale regattaer for OL klassene i 2015 og 16, har ISAF krevd at seilerne skal bære den spesielle Rio-vesten. Denne ser ut som en helt vanlig seilervest, men har 25% større oppdrift når den er oppblåst.

Når det gjelder seilernes bevegelighet er denne ivaretatt ved at kjølelementene er sydd fast på ryggen, ved magen, i hetten og på overarmene i seiljakken. Kjølelementene i hetten vil forhåpentlig også bidra til at seilerne vil holde hodet kaldt i pressede situasjoner.

- Vi forventer mye av denne kolleksjonen, sier Karl-Einar Jensen.- Med global oppvarming og stadig større forurensning av hav og havner, tror vi dessverre at behovet for denne type seilklær vil være sterkt økende i årene som kommer. Trist for klima, men bra for oss, sier Jensen.