Stor, større, gigantisk

Düsseldorf (Seilas): Du gjetter ikke hva han holder på bildet.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: René Villefrance hos Southern Spars holder det som skal bli D1 på en 100 meter lang sloop.

René Villefrance kommer opprinnelig fra North Sails, men nå jobber dansken hos Southern Spars som leverer rigger til de største av de største. Southern Spars har blant annet levert riggen til Kjell Inge Røkkes «Aglaia». «Aglaia» mast er stor, 83 meter høy, men nå jobber de med et prosjekt som vil få 66-meteren til Røkke til å se ut som en småbåt: 100 meter med én mast. Den masten vil bli mer enn 120 meter høy! Med en bom som er rundt 44 meter lang...

Ingen grense

– Det er i prinsippet ingen begrensing for hvor høy en mast kan være. Det vil si det er ikke problemer med belastningene, men det som kan være et problem er at disse båtene krever ekstremt dype kjøler, så dype at du må kunne heves opp for å kunne gå inn i havnene. Og da kan stabiliteten bli feil slik at båten begynner å krenge om det blåser i havnen, sier René Villefrance til Seilas.

Det Villefrance holder på bildet er dimensjonen på D1 i masten på 100-meteren. Altså diagonalen som går fra salingshornet og oppover inn til masten. Satt sammen av en mengde karbonfiberstenger. I tillegg hadde han prøven på storseilskjøtet, dimensjonen er som en kraftig underarm... Du ser en bit av skjøtet på bildet under, det er det svarte til venstre.

Båten er på planleggingstadiet. Det er ikke sikkert at prosjektet blir noe av, men Southern Spars har i alle fall gått løs på dimensjonene med regnemaskinen.

BOM: Southern Spars lager rigger for store og små. Denne bommen er ni meter lang og skal  monteres på en 74-foter.