Varianta presser pris

Ny 37-foter til under 800 000 kroner. Vi har lette etter båtens svake punkter. Se video.

Publisert Sist oppdatert

Varianta 37 er støpt i samme for som Hanse 370, som ikke lenger er i salg. Hanse 370 er blitt erstattet av Hanse 385. Hanse 370 var en bra båt, men flotte linjer. Hanse 370 har også holdt seg bra i pris på bruktmarkedet.

Enkel utrustning

Varianta er Hanses billig-serie. Varianta 37 er det tredje modellen, og etter min mening den mest vellykkete.

Varianta 37 koster mindre enn en brukt Hanse 370, men problemet er at prisen blir langt høyere, når du putter på det utstyret som trengs. Varianta har ingen ankervinsj, og heller ingen rulleforstag. Motoren er bare på 20 hk, og inn og ut av havn, men ikke kraftig nok for å gå mot sterk vind.

Fin cockpit

Varianta har ett stort ratt, og styreposisjonen virker bra, men det mangler en list for foten i cockpitdørken. Jeg syns det er synd at Varianta 37 ikke selges med rorkult. Det kunne senke prisen ytterligere, og fungerer hlet greit på båter av denne størrelsen. Rorkult gjør det enklere å seile shorthanded, og gjør det enklere å bevege seg rundt i cockpiten.

Bra planløsning

Varianta 37 imponerer også under dekk. Båten har en fornuftig planløsning, og har tre fine lugarer. I akterlugarene er det luker under sprayhooden, som gjør det mulig å lufte, også når det regner. Men vinduene er små, og belysningen enkel. I den utstilte båten er utstilt med sakosekker i salongen. Det er verken pent, komfortabelt, eller praktisk. Heldigvis er det mulig med ordinære benker.

Varianta skryter av innredning i valnøtt tre. Det ser fint ut på bilder, men treverket er egentlig laminat. Finishen er ikke på topp, men helt greit. Byssa har det mest nødvendige. Det elektriske opplegget er plassert klønete. Om det kommer inn vann i båten på babordhalser, så vil dette komme bort i det elektriske anlegge og gjøre skader.

Få minuser

Ellers holder mye av det tekniske en grei Hanse standard. Varianta 37 er et trygt alternativ til en bruktbåt, men den blir dyrere om du er ute etter komfort, som større motor, flere vinsjer, rulleforstag, varmeapparat, varmtvann og landstrøm. Slik utstyr koster det samme, om båten er billig, eller dyr, men vil utgjøre en langt større del av totalsummen på en billig båt.

Vi fant ikke så mange grunner til å ikke kjøpe båten, annet enn kanskje at den ikke gir den samme status, som mer påkostete båter.

Seilmessig, så tror jeg båten vil være en positiv opplevelse. Båten er lettere enn Hanse 370, og har potensial til å seile raskere enn mange av sine dyrere konkurrenter.

Salongen er litt mørk, og sakosekkene ikke vellykkete.

Varianta 37 har kjøl og ror som ikke er noe dårligere enn Dehler.
Elpanelet er enkelt. Landstrøm og varme er ekstra.
Båten mangler kartbord
Salongen sett forfra
Forpiggen er det bra med plass
Badet har egen dusj
Det elektriske opplegget har en uheldig plassering.
Varianta 37 har tre fine lugarer.
Storseilskjøtet i cockpiten er greit for shorthandseiling. Festepunktet virker spinkelt, og utvekslingen kunne vært bedre på skjøtet.
Stappfult i Varianta 37 av mange som nå kanskje har råd til å leve ut drømmen om ny seilbåt.