Vingseil i duk

Omer Wing Sail ligner på vingseilet som ble benyttet i America’s Cup, men benytter duk istedenfor stiv foil

Publisert Sist oppdatert

Dusseldorf: Den forhenværende krigsflygeren Ilan Gonen pensjonerte seg tidlig fra flyvåpenet for å kunne bruke mer tid på seiling og han fant straks paraleller mellom seil og flyvinge, særlig når det gjelder å gi bærende kraft. Mens fly bruker luftstrømmen rundt vingen til å gi den løft, benytter seilene den samme kraften til fremdrift.

Gonen stilte noen kritiske spørsmål til hvorfor vi stadig seiler rundt med en lite effektiv rigg med kompliserte staginger og stor kompressjonskraft. Hvorfor forsøker vi å få seilene til å se ut som vinger uten å benytte vingens egenskaper? spør han. Det er vel kjent at vinger har en større lift/drag faktor enn seil og derfor kan gi båten større fremdriftskraft. Hvorfor bruker vi seil når man oppnår større høyde og minst like god fart med ving?

Vingseil har vist seg effektive særlig i flerskrogsmiljø og vi så for alvor hvordan vingen var overlegen da «Oracle Team USA» vant America's Cup over «Alinghi» i 2010 og i fjorårets seilaser benyttet alle båtene solide vingseil. Særlig i katamaranenes C-klasse (Little America's Cup) har vingseil vært toneanivende i lang tid, og det er i dette miljøet utviklet mye kompetanse på dette området.

Fredrik Brodersen forsøkte på nittitallet å utvikle vingseil i seilduk og gjorde mange forsøk som etter sigende viste at konseptet fungerte, men noen kommersiell suksess ble det ikke og produksjonen ble innstilt. Vingseilene til Omer er basert på samme teorier og som videoen viser består storseilet av to lag duk som er spent på hver side av en ramme. Forskjellen mellom Brodersens og Omers seil er at sistnevnte også har en foil i forkant av masten.

Vingseilet var utstilt på en Seascape 18 i Dusselford og Ilian Gonen hevder at tester har vist at båten står ca 15 grader høyere med vingseilet enn med vanlig seil. Merkostnadene ved vingseil er ca. 10 prosent på båtprisen.

Les mer om Omer Wing Sails

Vingseil kan settes med og uten fokk i tillegg.
Vingseil i duk