Garmin 620 startet en trend med kompakt størrelse og stor berøringskjerm. Det neste er kanskje bedre oppløsning på skjermen.
Produsentene har all fokus på «Glass Bridge» systemer. Mange store skjermer for langsynte motorbåt eiere. Det er der pengene er. Med høyere oppløsning kunne man klart seg med færre skjermer.
Trykkteknologien gjør at papirkart kan inneholde mye mer informasjon per kvadrat enn dagens plottere. Det gjør at papirkartene er raskere å bruke, så lenge man ikke trenger lesebriller.
Apple hevder at deres skjermer har så høy oppløsning som det øyet kan oppfatte. Derfor har de fått navnet Retina.

Båtelektronikk henger ikke med

Tirsdag åpner bransjeutstillingen Mets. Da blir mye nytt utstyr lansert. Jeg har noen drømmer om hva jeg kan se.

Publisert Sist oppdatert

Hovedbilde: Oppløsningen på dagens plottere har blitt bedre, men er langt fra kvaliteten på nye mobiltelefoner og lesebrett.Med en plotter med HD-skjerm vil man slippe å zoome så mye.

Utviklingen i båtelektronikk er i en rivende utvikling, men egentlig har ikke det skjedd så mye siden Garmin lanserte GPSmap 620 under Mets i 2008. Dette var en kompakt platter med stor berøringskjerm. Garmin fulgte opp med GPSmap 720 med bedre tilkoblingsmuligheter, og skapte et produkt som var mer en bare en plotter. Raymarine fulgte opp med e7, Simrad med NSS 7, og Furuno med NavNet TZTouch 9.

Grov oppløsning

Det har vært mye diskusjon om kartplotter kontra papirkart i høst. Amerikanske kartverket har sluttet å produsere papirkart, så hvorfor forlanger forsikringsselskapene at vi skal ha papirkart med oss i båten. Elektronikk er sårbart, mens et papirkart vil alltid fungere. Det er et bra argument. En annen grunn er at et trykket kart kan gi svært mye mer informasjon på begrenset plass, i forhold til dagens plottere. En 9 tommers plotter har i dag vanligvis en oppløsning på 800 x 480 punkter. Det gir 104 punkter per tomme. En trykksak blir gjerne trykket med 300 punkter per tomme.

Henger etter

Høyoppløste skjermer har vært det store innen mobiltelefoner siden Apple lanserte iPhone 4 med retina skjerm. Apple hevdet at skjermen hadde så høy oppløsning som øyet kan registrere. iPhone 4 har en skjerm på 3,5 tommer, med en oppløsning på 960 x 640, mer enn en moderne plotter med 9 tommers skjerm. Du har faktisk mer informasjon på mobilen, enn på en plotter med stor skjerm. Men iPhone er for lengst slått av Samsung som har mobiltelefoner med HD-oppløsning, 1920 x 1080 punkter. Det samme som den store nye TVen i stua. Disse telefonene har en oppløsning på over 400 ppi (pixler per inch)

Når kommer HD-plottere

Skjermer med høyere oppløsning vil komme på plottere, spørsmålet er bare om det kommer i år. Om plotterne har like bra oppløsning som mobiltelefonene, så vil de også klare å vise like mange detaljer som et papirkart. Da vil tilhengerne av papirkart helt sikkert minke. Den dagen man får en 9-tommers plotter med HD oppløsning, eller 1920 x 1080 punkter vil de 250 ppi. Det vil gjøre en stor forskjell.

Eldre båtførere

En av grunnene til at markedet ikke har etterspurt høyere oppløsning på plottere er at storparten av båteierne er godt opp i årene. Øynene er ikke lenger i stand til å dra nytten av teknologiens fordeler. For når man blir langsynt, så er det kun størrelse som teller. Da duger heller ikke papirkartene uten bruk av lupe.

Spennende Mets

Ut fra forhåndsomtaler ser det ut til at årets elektronikkgreie vil dreie seg om Glass-Bridge-systemer. Flere store skjermer for flybridge båter. Jeg blir ikke imponert før første HD-plotteren kommer på markedet.

Her sees forskjellen mellom bildet på en eldre iPad og en iPad med Retina-skjerm. Selv den gamle iPaden har bedre oppløsning enn siste generasjons plottere.