Ingen fare med Gore-Tex

Norge er verdens første land som forbyr PFOA, men vi har alt tilpasset oss miljøkravet, forteller Gunnar Carlsson i Gore Scandinavia.

Publisert Sist oppdatert

Gore-Tex bli verdens første selskap som fjerner PFOA fra råvarene som brukes til produksjonen, forteller Gunnar Carlsson. Perfluoroktansyre (PFOA) er en miljøgift som brukes til impregnering av tekstiler. Stoffet har vist seg å ha alvorlige helse- og miljøskadelige egenskaper. Norge er det første lande i verden som innføret et forbud og dette trer i kraft 1. Juni 2014.

Seilas skrev om forbudet på lørdag. Les saken her.

Jobbet lenge med alternativer

– Alt i 2006 startet vi et program for å redusere bruken av PFOA, og vi regner med at Europa og resten av veden vil følge Norges forbud, forteller Gunnar Carlsson på telefon til Seilas. Det amerikanske membranprodusenten holder sine produkter innenfor strenge miljøsertifiseringer. I 2010 ble bruken av PFOA kraftig redusert.

Strenge norske regler

– Vi er klare, men de strenge norske reglene vil nok skape problemer for mange av våre konkurrenter, hevder Carlsson. Han forteller at miljøpåkjenningen er når stoffet produserer, og poengterer at det ikke er forbundet med noen fare å benytte seg av produkter som inneholder PFOA. Det skal heller ikke være noen miljøfare å kvite seg med klær med PFOA. Gore-Tex klær kam kastes i husholdingssøppelen, forteller Carlsson.

Du kan lese om Gore-Tex miljøansvar her.

OM PFOA

PFOA brytes svært sakte ned i naturen. Stoffene kan hope seg opp og lagres i mennesker og dyr. I tillegg øker konsentrasjonen av stoffene jo høyere opp i næringskjeden man kommer. Stoffene kan være giftige for livet i vann, gi fosterskader og er sannsynligvis kreftfremkallende. Det er muligens en sammenheng mellom PFOA i blod og overvekt, kommer det frem på Miljø Direktoratets nettside, erdetfarlig.no 

Stoffet har lenge stått på myndighetenes verstingliste, og fra og med i sommer står stoffet også på EUs kandidatliste over stoffer som blir overvåket.