Dagens Gore-tex blir forbudt

Produkter med impregneringsmiddelet perfluoroktansyre (PFOA) blir forbudt fra sommeren. Det kan skape problemer for seilklærfabrikanter.

Publisert Sist oppdatert

Perfluoroktansyre (PFOA) er en miljøgift som brukes fra telt til hagemøbler. Stoffet har vist seg å ha alvorlige helse- og miljøskadelige egenskaper. Produktene representerer i seg selv ikke noen helsefare for forbrukere, men myndighetene er opptatt av å få stoffet ut av sirkulasjon, skriver NRK.no

PFOA er en viktig del av dagens Gore-tex, men produsenten av den pustende og men vanntette membranen skal erstatte PFOA med annet stoff i løpet av året.

Kan føre til fedme

PFOA brytes svært sakte ned i naturen. Stoffene kan hope seg opp og lagres i mennesker og dyr. I tillegg øker konsentrasjonen av stoffene jo høyere opp i næringskjeden man kommer. Stoffene kan være giftige for livet i vann, gi fosterskader og er sannsynligvis kreftfremkallende. Det er muligens en sammenheng mellom PFOA i blod og overvekt, kommer det frem på Miljø Direktoratets nettside, erdetfarlig.no

Stoffet har lenge stått på myndighetenes verstingliste, og fra og med i sommer står stoffet også på EUs kandidatliste over stoffer som blir overvåket.