Søk i arkivet

Norsk Lysbåtformidling melder om god start på året
Norsk Lysbåtformidling melder om god start på året

Bruktbåtsalget skyter fart

Salget av brukte båter ligger på 2008-nivå for Norsk Lysbåtformidling.

Foto fra Najad

Bruktbåtmarkedet er i ferd med å våkne etter to år i dvale.

Norges største aktør innen bruktbåtsalg melder om sterkt oppsving i salget fra i fjor. I løpet av årets første tre måneder har de omsatt for mer enn i hele 2012, forteller Jon K. Ebbestad i Norsk Lysbåtformidling.

Ebbestad er også formann for Norges Båtmeglerforening. Han sier at salgsøkningen gjelder for hele bransjen, uten at han har konkrete tall på bransjenivå.

–    Kjøpere og selgere blir nå enige om pris. De siste årene har vi hatt fallende priser på nye båter, og følgelig kraftig fall i prisen på brukte båter. Dette begynner selgerne nå å akseptere, sier Ebbestad.

Større båter
Han forteller at nå selges flere båter og dyrere båter enn i fjor. I 2012 lå snittprisen på 440.000 kroner. Hittil i år er snittprisen for solgte båter 850.000 kroner. Norsk Lystbåtformidling har solgt 12 båter hittil i år, og har flere tilsang på gang, sammenlignet med 18 salg i hele fjor.

Blant båtene han har solgt i år er en Najad 343 fra 1986, som gikk for 620.000 kroner. I fjor høst lå denne til salgs for under en halv million kroner uten tilslag, forteller han.

Ebbestad har jobbet 20 år i bilbransjen før han begynte med båt. Ifølge Ebbestad må man nå forvente et prisfall på båter omtrent som man er vant med fra bil. – Du må være innstilt på 15 prosent verdifall i det du signerer kontrakt på ny båt, og deretter ti prosent hvert å fremover, sier han.

Ifølge Ebbestad har også bilbransjen sykliske svingninger med dårlig bruktmarked, som han påstår inntreffer hvert tiende år.

–    De siste årene har vi hatt en propp i markedet med mange flere selgere enn kjøpere. Nå er denne proppen i ferd med å bli løst opp, sier han.

Omsetning for Norsk Lysbåtformidling de siste årene:

År        Millioner
2007        78
2008        59
2009        48
2010        50
2011        39
2012        18
Hittil i år er det solgt båter for 11 millioner kroner.

Er du på jakt etter båt? Du finner hundrevis av tester i artikkelbasen til Seilas her.
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen