Magnus Rassy er klar
Cockpiten har vokst i forhold til 54-foteren.
Hallberg-Rassy 55 på plass i Dusseldorf

Magnus Rassy er klar

Vi har vært om bord i nye Hallberg-Rassy 55, en av verdenspremierene i Dusseldorf.

Publisert Sist oppdatert

Dusseldorf Tyskland:

I morgen åpner verdens største innendørs båtmesse i Dusseldorf, og vi er alt på plass. Det er fult kaos med rigging, og de fleste er ute i seneste laget. Slik er det ikke hos Hallberg-Rassy. Det svenske verftet har en av messens største stands, og har hele seks båter utstilt hvor den nye 55-foteren og Hallberg-Rassy 412 er de store nyhetene. Hallberg-Rassy 412 er nominert til Årets Båt, en pris som blir utdelt i morgen kveld.

Yngre kjøpere

Magnus Rassy føler at markedet har snudd, men tror ikke på noen salg slik som på midten av 2000-tallet. Da var det over to års ventetid på båtene. Verftet har hatt en så stor ordreinngang at de har møtte øke produksjonskapasiteten, og har ansatt flere medarbeidere. Mens det for bare noen få år siden var størst etterspørsel etter de mindre modellene, er det nå større båter som er mest etterspurt.

– For noen år siden var det gjerne kunder som kjøpte båt med lånte penger. Slik er det ikke lenger. Det har blitt mye vanskeligere for kunder å finansiere båtkjøp gjennom lån, mener Rassy.

Han antar at de kundene som har bestilt den nye 55-foteren har en gjennomsnittsalder på rundt 45 år, og at den yngste kjøperen er under 40.

Mer lys

– Vi har overført mye av det vi utviklet for 64-foteren på den nye 55-foteren. Nedsenkete luker i dekk. Større vinduer, forteller Rassy. Cockpiten har blitt større, og nedgangsluken er nedsenkbar. Det er også mulig med et cockpitbord med kjøleskap. Utstillingsbåten har en langsgående bysse, men båten kan også bestilles med en mer tradisjonell U-bysse.

– Løsningene har ulike fordeler og ulemper. Løsningen i utstillingsbåten gir en større bysse, men om byssa er i bruk, vil det hindre fri passasje bak til akterlugaren, forteller Rassy. I salongen har verftet klart å plassere en 40 tommers TV som dukker fram med et tastetrykk. Forut er det to lugarer. Den midtre lugaren er prioritert. Her er det en stor dobbeltkøye, men det er mulig å få en lukket lugar med køyer i to høyder. I denne løsningen blir forpiggen større.

Fritthengende ror

Hallberg Rassy 55 har et frittengende ror. Magnus Rassy hevder at denne løsningen er like sikker som et ror med skegg, en løsning som Hallberg Rassy benyttet tidligere. Rassy hevder at skegg tilhører fortiden, og at løsningen på solide ror er å sette i en solid rorstamme, samt god dimensjonering på rorlagrene.

Hallberg-Rassy 55 har tre lugarer. Her er den midtre. Båten har mer LED-belysning enn tidligere.